BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
TSMC semiconductor factory in Kumamoto, Japan

A mesterséges intelligencia felrobbanthatta a TSMC nyereségét

Csütörtökön derülnek ki a számok – az elemzők optimisták.

A megugró keresletnek köszönhetően 40 százalékkal ugorhatott meg a TSMC nyeresége. A világ legnagyobb csipgyártója 9,27 milliárd dolláros nettó nyereségről számolhat a szeptember végén zárult negyedévéről, a 22 elemző konszenzusa szerint.

TSMC semiconductor factory in Kumamoto, Japan
Tsmc-gyár Japánban
Fotó: AFP

A TSMC a múlt héten – konkrétumok említése nélkül – annyit közölt, hogy a bevételei megugrottak. 

A cég beszállítója az 

  • Apple-nek
  • az Nvidiának és 
  • az AMD-nek is.

A Qualcomm olyan terméket dobott piacra, ami nagymértékben támaszkodik a cég fejlett folyamattechnológiájára – mondta Li Fang-kuo, a Capital Management elnöke.

A TSMC összesen 65 milliárd dollárt költ új gyárak építésére a tengerentúlon, Arizonában és Európában is, ugyanakkor azt állítja, hogy a gyártás nagy része Tajvanon marad.

Legutóbbi, júliusi jelentésének publikálásakor a TSMC megemelte egész éves bevételi előrejelzését, és 30 és 32 milliárd dollár közöttire módosította az idei beruházási terveit, szemben a korábbi 28 és 32 milliárd dolláros előrejelzéssel.

A mesterséges intelligencia fellendülése elősegítette Ázsia legértékesebb vállalatának részvényeinek árfolyamát, a TSMC tajpeji részvényei idén eddig 77 százaléknyit szárnyaltak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.