BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyalás előtt a csipgyártás európai királya?

A világ csipgyártásának európai királya, a holland ASML átmeneti árfolyamesése – megítélésem szerint – kiváló alkalmat teremt egy modern, európai világcég tőzsdei szituációjából történő eredményes részesedésre rövid és hosszú távon egyaránt.

A Bloombergen az ASML-ről többek között az olvasható, hogy a mindenki által ismert tech óriások a cég legnagyobb vevői, mint például a TSMC, az Intel és a Samsung. Ezek a cégek most agresszíven beruháznak a 3 és 2 nanométeres technológiába, ezért több ASML extrém ultraibolya (EUV) litográfiai eszközt fognak alkalmazni, amelyek piacán az ASML százszázalékos részesedéssel rendelkezik. Az ASML azt a hardware- és software-technológiát állítja elő, amelyet a legmodernebb csipek építéséhez használnak – vagyis magukat a csipgyártó gépeket és a hozzájuk kapcsolódó programokat gyártja.

Circuit,Board,With,Micro-chips,And,Other,Electronics,Components, csip,
Jó beszállási lehetőség lehet most az ASML csipgyártó részvényeibe / Fotó: Shutterstock

Az ASML a világ csipgyártását meghatározó tajvani óriáscég, a TSMC legnagyobb beszállítója 43,03 százalékkal. Az ASML tehát a világ leginkább fejlődő szektora, a csipgyártás meghatározó, alapszereplője. Ez így van hosszú évek óta, most azonban adódott egy érdekes szituáció, ami ráirányítja a befektetők figyelmét a cég papírjaira.

Történt ugyanis, hogy idén július közepén a világsajtó arról cikkezett, hogy a Kína és Tajvan közötti feszült helyzet a holland csipgyártót is elérte, miközben egyébként az ASML kiváló második negyedéves jelentést tett közzé. A piac mégis a híresztelésekre reagált, 

így 1180-ról egészen 750 dollárig, azaz 35 százalékot esett a részvény árfolyama. 

Mindez annak ellenére történt, hogy a tényleges szankciók az ASML kínai exportja vonatkozásában már tavaly év végén megjelentek, az árfolyamra teljesen hatástalanul.

2024 augusztusában már olyan elemzés is megjelent a Bloombergen, amely szerint a szankciók csak az ASML bevételének 5 százalékát érintik. Az árfolyam az idén szeptember 10-i mélypontjáról már 90 dollárral, azaz 12 százalékkal emelkedett 840 dollárra, ám az elemzők várakozásai még mindig 1100-1300 dollár körül járnak.

 

Kedvező hír, hogy a cég 2024-es rendelésállománya is meghaladja az előző évit. A P/E (árfolyam per nyereség) értéke 28, ami jóval alulmúlja az idei legmagasabb 45-öt, vagyis a várakozások adatstruktúrája szerint komoly tartalékok vannak az árfolyamban. Az ASML aktuális P/E értéke kicsivel a szektor 31-es átlaga alatt tanyázik.

Az ASML következő jelentése október 16-án esedékes, ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy 

  • növekvő árbevétel várható 2024-re (2025-re még inkább, különösen a szektor fejlődésének tükrében), 
  • a várakozások szerint megnyugtató mértékű a szabad készpénz alakulása, 
  • a nyereség enyhén ugyan, de messze nem drámai mértékben csökken, 
  • míg az EPS (azaz az egy részvényre jutó eredmény) is megtartja a magas szintjét. 

Az ASML árbevétele egyébként önmagáért beszél: 2012 óta mintegy ötszörösére nőtt.

Az árbevétel földrajzi összetétele pedig azt mutatja, hogy az ASML a világ 60 országában rendelkezik kiépített hálózattal, így a termék egyedi jellegének köszönhetően a cég gyorsan képes lenne alkalmazkodni a kínai részleges szankciók esetleges szigorodásához is.

Végül ejtsünk néhány szót az SPB Befektetési Zrt. saját fejlesztésű scoring rendszeréről, amely alapján ugyancsak besorolhatjuk a cégeket. Az értékelés alapját a mindenkori mérlegből nyert összetett mutatók adják, és eddig hét évre visszamenőleg elérhetők. A maximális összpontszám plusz 10, míg a minimális mínusz 10. 

Az ASML-re lefuttatott scoring eljárás szerint a cég dinamikai mutatói egészen kiválók, a cég mérete a nem pénzügyi szféra legjobb száz cégének átlagához viszonyítva már szemmel látható, és fejlődik. Az elmúlt hét év alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ASML – mint azt a már említett scoring értékpapír-minősítő rendszerünk által adott 6 pont fölötti érték is mutatja – egy kifejezetten stabil, a piacon egyedülálló termékkel rendelkező, ha úgy tetszik, válságálló cég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.