BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot ugrott az Ericsson árfolyama

Az Ericsson közzétette a harmadik negyedéves jelentését. A svéd vállalat értékesítési növekedését Észak-Amerika olyannyira felhúzta, hogy a korrigált nyeresége meghaladta a várakozásokat. A hírre az Ericsson árfolyama szárnyalni kezdett és kétéves magasságba emelkedett rövid idő alatt.

Az Ericsson igencsak megörvendeztette a befektetőket a harmadik negyedéves pénzügyi jelentésével kedden. A svéd telekommunikációs vállalat 7,3 milliárd svéd koronás korrigált nyeresége meghaladta az elemzői várakozásokat. Ez a tavalyi év azonos időszakában 3,9 milliárd svéd korona volt, míg a Reuters elemzői értékelése 5,8 milliárd koronát várt.

Big Companies Business Operations Centers In Krakow
Ericsson Research and Development Center in Krakow, Poland on February 22, 2022. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Az Ericsson közzétette a harmadik negyedéves jelentését.
Az Ericsson közzétette a harmadik negyedéves jelentését / Fotó: AFP

A nettó árbevétel 4 százalékkal 61,8 milliárd svéd koronára csökkent az előző év azonos időszakához képest a harmadik negyedévben, ugyanakkor még így is meghaladta a Reuters becslése szerinti 61,6 milliárd közeli elemzői várakozásokat.

Az új „piaci mixre, kereskedelmi fegyelemre és költségcsökkentő intézkedésekre” hivatkozva a cég közölte, hogy a harmadik negyedévben a korrigált bruttó árrés 46,3 százalékra emelkedett, ami magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakának 39,2 százaléka.

A hírre a vállalat részvényei 9 százalékot ugrottak a keddi kereskedési nap elején, amivel újból elérte a 2022. áprilisi szintet.

Az Ericsson értékesítési növekedését Észak-Amerika húzta fel

Az észak-amerikai értékesítés több mint 50 százalékkal, avagy 20,4 milliárd koronával haladta meg a tavalyit. „Észak-Amerika nagyon alacsony szintről lábadozik, a tavalyi harmadik negyedév volt a legalacsonyabb negyedévünk, így a növekedés százalékpontokban kifejezve nagyon nagy lett, ám ez egy nagyon erős negyedév is” – jelentette ki Lars Sandström pénzügyi vezető egy interjúban.

Börje Ekholm vezérigazgató a negyedik negyedévre is a bevételek növekedését várja Észak-Amerikában.

Európában és Latin-Amerikában az eladások 2 százalékkal csökkentek, míg a többi piacon két számjegyű volt a visszaesés. 

Az eredmények fellendülést jelentenek az Ericssonnak. A svéd vállalat márciusban 1 200 alkalmazott elbocsátásra kényszerült az 5G-berendezések iránti lassuló kereslet miatt. A cég ezt azután tette, hogy korábban a munkahelyeinek 8 százalékának megfelelő, 8500 álláshelyet szüntetett meg világszerte – emlékeztetett a CNBC.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.