BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Business And Economy In New York

Pfizer: korai volt az öröm, vagy mégis tudnak valamit az aktivista befektetők?

Hétfőn még ünnepelt a piac, most feszülten figyeli a Wall Street: vajon hol facsarnak pénzt a mélyrepülésben lévő pandémiás sztárcégből az aktivista befektetők. Akvizíciók után, költségcsökkentésen túl, újabb fejlesztésekre várva.

Bő 2 százalékos felpattanással jutalmazta a piac, hogy egymilliárd dollárt fektetett a Pfizerbe a Starboard Value aktivista befektető. Könnyen kijózanódás követheti a Wall Street-i bulit, mert a gyógyszergyártó már az elmúlt években jelentősen visszavágta költségeit, és jelenleg nincs olyan kutatás vagy hatósági jóváhagyásra váró originális szer, mely gyors profitot ígérne.

Open vaccination day at Karls20 July 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Rövershagen: At the second Open Vaccination Day in Karls Erlebnis-Dorf, two women will be vaccinated in a Bundeswehr tent in the parking lot. Together with the Rostock district and the German Armed Forces, Karls invites you to another vaccination day on 20-21.07.2021, where everyone from the age of 16 can participate without registration, 250 doses of Biontech/Pfizer are available on each day. The first Open Vaccination Day took place on 08.07.2021. Photo: Bernd Wüstneck/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by Bernd Wüstneck/picture alliance via Getty Images)
Hol van már a vakcina? Hol késik a fogyókúrás szer? Mit lépnek az aktivista befektetők? / Fotó: Getty Images

Feladták a leckét az aktivista befektetőknek

Bár a recept egyszerű: az aktivista befektetők általában ugyanis veszteséges cégekben szereznek kisebbségi részesedést, majd betámadják a menedzsmentet, végül merész átalakítási terveket terjesztenek a közgyűlés elé, lázadást szítva a kisrészvényesek körében. Mindezt az alulértékeltnek ítélt részvény felértékelődése érdekében. 

Most mégsem látják az elemzők, hogy 

hol spórolhatna még a Pfizer.

Idén fut ki a pandémia után elindított 4 milliárd dolláros megtakarítási programjuk, miközben már korábban elstartolt a 2027-ig szóló gyártásoptimalizációs program, amelytől 1,5 milliárd dolláros megtakarítást remélnek. 

Most az sem segít a Pfizernek, hogy az elmúlt években több cash-flow termelő egységet leválasztott, például állategészségügyi termékeket, hogy minden erőforrást a kockázatos gyógyszerfejlesztésekre összepontosítson. Valahogy pótolni kell a pandémia idején hatalmas bevételt biztosító vakcinagyártás kiesését. 

Ígéretes ugyanakkor a fogyókúrás fejlesztése, ráadásul az Eli Lilly és a Novo Nordisk szárnyalása mutatja, hogy ez egy szinte kielégíthetetlen piac. Ám a Pfizer közben megcsúszott, így legkorábban a jövő év első negyedévében fejezheti be a súlycsökkentő tesztelését.

Az akvizíció most nem opció

Az is korlátozza a lehetőségeket, hogy a gyógyszergyártó az elmúlt években akvizíciók sorozatát hajtotta végre: a vakcina utáni korszak legnagyobb üzletét, a 43 milliárd dolláros Seagen-akvizíció jelentette, melynek révén egy élvonalbeli rákterápiát csatoltak a portfólióhoz. De 

  • 11,6 milliárd dollárért felvásárolták a migrén elleni gyógyszereket gyártó Biohaven Pharmaceutical Holdingot, 
  • beszálltak a Lyme-kór kezelésében érdekelt Valnevába, majd 
  • vettek egy sarlósejt-terápiás céget is 5 milliárd dollárért. 

Nagyobb üzletre a közeli jövőben azonban már nincs lehetősége, így maradnak a saját fejlesztések. 

Kisebb mozgásteret nyerhet a cég, ha kiszáll a kórházi termékekből meg a boltokban árusított egészségügyi cikkek piacáról, mely nem innovatív része a portfóliónak.

A Wall Street most kíváncsian várja, milyen ötlettel rukkolnak elő az aktivisták. Pláne, hogy hétvégén a vállalat két korábbi vezetőjével is tárgyaltak, akik még a pandémia előtt voltak csúcspozícióban a Pfizernél.

Mindenesetre sanszos, hogy alulértékelt a Pfizer, melyről a kapitalizáció fele leolvadt a Covid-vakcina bevezetése idején elért árfolyamcsúcshoz képest. Az útkeresés mindenesetre könnyen megdobálhatja a kurzust.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.