BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Lilly,Institute,For,Genetic,Medicine,Building,In,Boston,,Ma,,Usa,

Telibe találta a gyógyszermultikat az amerikai kikötői sztrájk, de mi a helyzet a Richterrel?

Az Egyesült Államok keleti partvidékén található kikötőket – New Englandtől Texasig – megbénító munkabeszüntetés felére csökkentette a bejutó áruimportot, a kárvallottak között van a súlycsökkentő gyógyszereivel hatalmas forgalmat elérő dán Novo Nordisk és az amerikai Eli Lilly is. De mi a helyzet a Richterrel, melyek egyik erős piaca az Egyesült Államok?

Az elmúlt napokban a dán Novo Nordisk és az amerikai Eli Lilly részvényei is közel 3 százalékkal gyengültek, amit az amerikai külkereskedelmet megbénító kikötői sztrájk okozhatott. Kérdés, hogy a Richter amerikai partnere, az AbbVie milyen nehézségekbe ütközik.

Novo,Nordisk,Advertising,Logo,On,Facade,Building,,Danish,Pharmaceutical,Healthcare Richter
A Novo Nordiskhoz hasonlóan a Richter partnere is választhatja a légi utat /Fotó: Shutterstock

Akadozik a Novo Nordisk és az Eli Lilly gépezete

A Novo Nordisk és az Eli Lilly drága súlycsökkentő és cukorbetegség elleni gyógyszerei, azaz 

  • az Ozempic, 
  • a Wegovy, 
  • a Mounjaro
  •  és a Zepbound 

gyártásához szükséges kritikus orvosi eszközök és gyógyszerösszetevők beszállítása is akadozik.

Mindkét gyógyszergyártó termelése nagymértékben függ a keleti-parti norfolki kikötőtől

– mondta William George, a vámadatokat nyomon követő ImportGenius kutatási igazgatója.

Az elmúlt évben a Novo Nordisk George szerint Norfolkon keresztül 419 darab – 12 regisztertonnás, 34 köbméteres – TEU konténernyi gyógyszert és injekciós eszközt importált.

„A Novo inzulininjekcióihoz általánosan használt fecskendők is tengeri szállítással érkeznek az Egyesült Államokba” – tette hozzá a szakértő.

A Novo Nordisk tavaly közel 50 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le a Wegovy és az Ozempic révén, és ennek a bevételnek a nagy része az Egyesült Államokból származik – mondta a vállalat vezérigazgatója nemrégiben az amerikai szenátus előtt.

A dán cég szóvivője a CNBC-vel közölte, hogy a vállalat már kidolgozta terveit, amelyekkel minimalizálja, illetve megelőzi a termelési zavarokat.

Tervezzük, hogy termékeinket légi úton szállítjuk az Egyesült Államokba és az Egyesült Államokból

– mondta.

Az Eli Lilly szóvivője pedig kifejtette, hogy a vállalat aktívan dolgozik a globális ellátási láncából adódó kockázatoknak való kitettsége csökkentésén.

„Különböző partnerekkel dolgozunk együtt, és többféle intézkedéssel biztosítjuk gyógyszereink megbízható szállítását” – fűzte hozzá.

Lilly,Institute,For,Genetic,Medicine,Building,In,Boston,,Ma,,Usa,
Az Eli Lilly bostoni épülete / Fotó: Shutterstock

API nélkül nincs gyógyszer

Noushin Shamsili, a gyógyszerimportra és -exportra szakosodott Nuco Logistics vezérigazgatója és elnöke eközben a CNBC-nek arról beszélt, hogy a sztrájk a gyógyszerágazat számára a készletek feltöltése szempontjából nagyon rosszkor jött.

Szinte az egész iparág most hozná be a gyógyszergyártáshoz szükséges alapanyagokat.

Az Egyesült Államokban használt gyógyszerhatóanyagok (API) mintegy 48 százalékát Indiából, kisebb részét Európából importálják. Ezek nélkül egyszerűen nem lehet gyógyszereket előállítani. Az Európából származó API-k amerikai belépési pontjai pedig a keleti parti kikötők. Az API-k közül némelyik kritikus fontosságú összetevő, amelyek híján le kell állni például a súlycsökkentő gyógyszerek gyártásával is.

És a Richter?

Kérdés, hogy a kikötői sztrájk mennyire érinti a Richter Gedeont, amely nyereségének túlnyomó többségére – főként a cariprazine hatóanyagú Vraylar antipszichotikum révén – szintén az Egyesült Államok gyógyszerpiacán tesz szert. Mint ismert, a Richter amerikai partnerétől, az AbbVietől negyedévenként bevételalapú jutalékot, úgynevezett royaltyt kap az amerikai értékesítések után. Esetleg van-e összefüggés a munkabeszüntetés és a Richter-részvények szerdai 3,6 százalékos gyengülése között?

Miró József, az Erste vezető elemzője szerint ez kevéssé valószínű, mivel a két súlycsökkentőgyártó jóval nagyobb mennyiségben adja el kasszasiker termékeit Amerikában, mint mondjuk a Richter. 

Ha azonban esetleg a sztrájk huzamosabb ideig tart, az már okozhatna fennakadásokat.

Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője is úgy véli, hogy csak egy hosszabb ideig, vagyis több hónapig tartó sztrájk lenne negatív hatással a Richterre.

Czibere Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. részvényelemzője azt emelte ki, hogy bár az amerikai gyógyszerfelügyelet, azaz az FDA termékleírása szerint 

a Vraylar gyógyszereket a Forest Laboratories Ireland Limited gyártja Írországban,

ebből kifolyólag elképzelhető, hogy a gyógyszerszállítmányok a sztrájkok által érintett keleti-parti kikötőkön keresztül érkeznek, azonban véleménye szerint ez nem okozhat jelentősebb fennakadásokat a Vraylar szempontjából, mivel esetleges készlethiány esetén alternatív módszerrel, 

például légi szállítással is kielégíthető a gyógyszerek iránti igény. 

Mindhárom elemző szerint profitrealizálás miatt eshettek a részvények, hiszen a Richter papírjai rengeteget – 32 százalékot – erősödtek idén és ezért a befektetők a közel-keleti eszkalációs félelmek miatt romló piaci hangulatban inkább bebiztosítják eddigi nyereségüket.

Végül az AbbVie-részvények árfolyama is azt valószínűsíti, hogy nincs gond a cég termelésével, hiszen az elmúlt napokban 3,5 százalékkal erősödött, igaz csütörtökön közölte a menedzsment, hogy novemberben 1,55 dolláros negyedéves osztalékot fizet.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.