BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
New,York,Stock,Exchange,On,The,Corner,Of,Wall,Street

S&P 500: az Nvidia és a techcégek mentik meg Amerikát?

Mérsékelt növekedési várakozások előzik meg a harmadik negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon kezdetét. Az S&P 500 cégektől 4,2 százalékos profitbővülésre számít a piac, a fő motor a technológiai szektor, azon belül is az Nvidia lehetett. Az egészségügyi cégek és a távközlési vállalatok is szép eredményekről számolhatnak be, az olajcégektől azonban jókora visszaesésre lehet számítani.

Az eddigieknél is izgalmasabb napok, hetek elé néznek a befektetők: a héten elrajtol a harmadik negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. A fejlett piaci zászlóshajónak számító S&P 500 tőzsdeindexet alkotó félezer legnagyobb amerikai vállalattól szerény növekedésre van kilátás, a bővülés motorját a technológiai, egészségügyi, távközlési cégek adhatták, míg az energiaszektor csúnyán leszerepelhetett július és szeptember között.

Nvidia, S&P 500, jelentési szezon, amerikai cégek, Nvidia Company Photo Illustrations
Az Nvidia az S&P 500 növekedésének egyik fő motorja / Fotó: AFP

Az amerikai nagyvállalatok bevételüket 4,7 százalékkal, nyereségüket pedig 4,2 százalékkal növelhették átlagosan a szeptember végén zárult három hónapban a FactSet pénzügyi adatszolgáltató előrejelzése szerint.

Amennyiben a prognózis beigazolódik, úgy az egymást követő ötödik negyedévben maradhatott emelkedő pályán az S&P 500 indextagok nyereségtermelése. Igaz, az elemzők az elmúlt hónapokban egyre pesszimistábbá váltak, a második negyedév végén ugyanis még átlagosan 7,8 százalékos profitbővülésre számítottak. Az óvatosabb előrejelzést a geopolitikai kockázatok erősödése és az amerikai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek teszik indokolttá.

Az elmúlt időszak növekedése ezzel együtt meglehetősen széles körű lehetett, az S&P 500 11 szektora közül csupán egy számolhat be bevételeinek apadásáról, a nyereség pedig három szektorban csökkenhetett éves alapon.

Az Nvidia a techszektort, a technológiai cégek az S&P 500 teljesítményét húzhatják

A legnagyobb lendülettel a technológiai vállalatok teljesíthették a legutóbbi negyedévet, amelyek a bevételek és a profit tekintetében is toronymagasan kiemelkedhetnek a mezőnyből. Előbbi tekintetében 11,8 százalék, utóbbinál pedig 15 százalék feletti növekedésre van kilátás. Ez jórészt az Nvidia szárnyalásának köszönhető: a mesterséges intelligencia eddigi legnagyobb nyertese nélkül a szektor mindössze 7,9 százalékos profitbővülésre lehetett volna képes a szakértők várakozása alapján.

A technológiai mellett két, hagyományosan defenzívnek tartott szektor, az egészségügy és a távközlés is kitehetett magáét a mögöttünk hagyott három hónapban, ezeknél a profit két számjegyű megugrása mellett a bevétel tekintetében is jócskán átlag feletti lehetett a javulás. Az egészségiparon belül is nagyok lehetnek azonban a különbségek,

jelentős hozzájárulása nélkül ugyanis hét százalékkal szűkebb eredményről számolhatnának be az ágazat képviselői.

Az olajóriások továbbra is önmaguk árnyékai

A sor végén az energiacégek kulloghatnak, melyek az alacsony olajárak miatt vélhetően továbbra sem tudtak kijönni a gödörből. Amennyiben helytállónak bizonyul a FactSet konszenzusa, a szektor képviselőinek nyeresége bő ötödével zsugorodhatott a tavalyihoz képest, miközben forgalmuk is három százalékkal csökkenhetett.

A szerényebb harmadik negyedévet követően magasabb fokozatra kapcsolhatnak az amerikai gazdaság meghatározó szereplői, az idei év utolsó három hónapjára ugyanis 14,6 százalékos, 2025 elő negyedévére pedig 14,9 százalékos profitnövekedést vetít előre az elemzői konszenzus.

A Pepsi indította a sort, napokon belül jelentenek a pénzügyi gigászok

A harmadik negyedéves vállalati jelentések sorát a PepsiCo nyitotta, amely ma kora délután várakozáson felüli, 2,31 dolláros részvényenkénti nyereségről, ám a szakértők által becsülttől 440 millió dollárral elmaradó, 23,32 milliárd dolláros bevételről számolt be, és egész éves árbevételi előrejelzését is visszavágta a gyengébb észak-amerikai kereslete hivatkozva.

A Delta Airlines jelentése csütörtökön landol majd, ezt követően pedig már az amerikai nagybankokra szegeződik a befektetők szeme. Pénteken teszi közzé negyedéves számait a JPMorgan és a Wells Fargo, de az alapkezelő óriás BlackRock is aznap ad majd számot teljesítményéről.

Hétfőn a Goldman Sachs, a Citigroup és a Bank of America folytatja a pénzügyi gigászok beszámolóinak sorozatát, amit a Morgan Stanley zár majd kedden. Ezt követően pedig már futószalagon érkeznek majd az amerikai nagyvállalatok eredményközlései.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.