BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Története legrosszabb napján van túl a Magnificent Seven, négyévnyi magyar GDP vált füstté

A legnagyobb tech részvények 768 milliárd dollárt vesztettek értékükből a szerdai tőzsdei vérfürdő során, a Tesla húzta a legrövidebbet a gigászok közül. A Magnificent Seven esésére több elemző számított, a befektetőket viszont egyértelműen meglepetésként érte.

Kíméletlenül megtépázták a legnagyobb technológiai részvényeket tömörítő Magnificent Seven tagjainak részvényeit szerdán az amerikai tőzsdén: a tech óriások együttesen 768 milliárd dollárt vesztettek tegnap értékükből, ekkora napi szakadásra pedig korábban még soha nem volt példa tech óriások körében.

Independence Day In New York, Magnificent Seven, tech részvény,
Története legrosszabb napján van túl a Magnificent Seven / Fotó: Getty Images

Jelentett a Tesla és az Alphabet – szakad a Magnificent Seven

A kíméletlen eladási hullám közvetlen kiváltó oka a Tesla és az Alphabet szerdán közzétett gyorsjelentései voltak. Elon Musk cége ugyanis 40 százalékos profitcsökkenésről, a Google anyavállalata pedig arról számolt be, hogy a kisebb megszakításokkal közel két éve tartó tech ralit kirobbantó mesterséges intelligenciával kapcsolatos befektetéseiknek a vártnál több időre lesz majd szükségük a megtérüléshez, 

ez a két egymást követő közlés pedig kiverte a biztosítékot az optimizmustól eddig elvakult befektetők körében.

A napot a Tesla részvényei 12,3 százalékos mínuszban zárták a vérengzést követően, az Alphabet papírjai 5 százalékkal kerültek lejjebb estére. De a tömeges kiszállót a Magnificent Seven többi tagja sem úszta meg:

  • az Nvidia 6,8, 
  • a Microsoft 3,6, 
  • az Apple 2,9, 
  • a Meta 5,6, 
  • az Amazon pedig 3 

százalékos értékvesztést könyvelt el a nap végére a MarketWatch gyűjtése szerint.

Összeértek a félelmek és a Fed kamatpályája

A nagy hetes korrekciója ugyan a befektetőket meglepetésként érte, egy ideje már igenis érett az elemzők szerint: egyre többen kongatják a vészharangot ugyanis például az MI-infrastruktúrába beleölt hatalmas pénzek létjogosultságát tekintve, míg mások buborékot emlegetnek a papírok túlértékeltsége nyomán. 

A tech gigászok árfolyamai pedig az újonnan megjelenő pesszimizmus, és az egyre több idei Fed-kamatvágásról szóló várakozás nyomán (mely a kisebb, a szigorú kamatkörnyezet által keményen sújtott papírok felé terelte a befektetők tömegeit) a két hete beállított rekordjukról szinte töretlenül süllyedni is kezdtek: a nagy hetest követő Roundhill Magnificent Seven ETF 11 százalékkal került lejjebb július 10. óta, ez pedig a nagy indexeket is magával rántotta.

A tágabb piacot lefedő S&P 500 3,67 százalékkal, a Nasdaq 7, a tech-nehéz Nasdaq 100 pedig 7,95 százalékkal került lejjebb a lokális csúcsot jelentő július 10. óta.

A Magnificent Seven tagjai a tágabb piaci iránykereséssel párhuzamosan az elmúlt két hét során 1,7 ezermilliárd dollárt vesztettek el értékükből, 

ez körülbelül Magyarország 8 évnyi GDP-jének felel meg.

Azt viszont, hogy innen merre indulnak majd tovább a nagypapírok, nehéz megmondani, de a Microsoft július 30-i, majd a Meta július 31-i gyorsjelentése után minden bizonnyal többet fogunk már tudni a befektetői kilátásokról. 

A három fennmaradó tech óriás közül az Apple biztosan, az Amazon pedig egyelőre csak a várakozások szerint augusztus 1-jén teszi majd közzé friss számait, az Nvidia pedig augusztus utolsó hetének magasságában számol majd be teljesítményéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.