BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutálisan megszaporodott az adathalász támadások száma

Az egyik magyarországi banknál már hetente több száz kártyát kell letiltani a csalók miatt. Az Erste Bank ugyanakkor tanácsokat is ad, hogyan védhetjük meg pénzünket a bűnözőktől.

Az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal, a két évvel korábbihoz képest pedig 170 százalékkal nőtt a különféle csalások miatt letiltott bankkártyák száma az Erste Banknál – derül ki a pénzintézet szerdai közleményéből.

System,Hacked,Warning,Alert,On,Notebook,(laptop).,Cyber,Attack,On, erste
Az Erste Bank tanácsokat is ad, hogyan védhetjük meg pénzünket a bűnözőktől / Fotó: Shutterstock

Az Erste felhívja a figyelmet arra, hogy az SMS-ekkel támadó csalók gyakran a rendőrségnek, mobilszolgáltatónak vagy csomagküldő cégnek adják ki magukat, és igyekeznek hozzájutni az adatainkhoz. A bank ezért  a honlapján, a közösségi oldalain, a George Appban és a George Weben, valamint ügyfeleinek küldött külön körlevélben is figyelmeztet a megszaporodott támadásokra.

Mint írják, 

a módszer ugyan nem új, de a csaló üzenetek korábban sosem látott mennyiségben érkeznek. 

A telefonos üzenetekben a bűnözők elhelyeznek egy linket, amely egy hamis, az adott SMS-ben szereplő cég vagy szervezet honlapjára megtévesztően hasonlító weboldalra mutat. Ha a linkre kattintva a hamis honlapon bankkártyánkkal fizetünk, nemcsak a pénzünket veszítjük el, de kártyánk adatai is a bűnözők kezébe kerülnek.

Bár az Erste ma már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni, ha az ügyfél maga adja meg bankkártyaadatait, akkor hiába a banki védelem. Emiatt pedig már hetente több száz kártyát kell a banknál tiltani.

Végezetül az Erste pár jótanáccsal is szolgál a csalások megelőzésére:

  • Mielőtt az üzenetben lévő linkre kattintanánk, gondoljuk végig, hogy valóban ügyfelei vagyunk-e a kérdéses cégnek, tényleg várunk-e csomagot.
  • Ha kétségünk van a látszólagos küldő hivatalos honlapján vagy alkalmazásán győződjünk meg az üzenet valóságtartalmáról.
  • Fontos tudni, hogy a rendőrség nem kommunikál SMS-ben, és a csomagküldő cégek sem kérnek ilyen módon díjfizetést.
  • Érdemes ellenőrizni az üzenetben szereplő linket, az ugyanis sokszor egyáltalán nem is hasonlít az állítólagos küldő nevére.
  • A fizetések jóváhagyása előtt érdemes ellenőrizni, hogy kinek és mennyit fizetünk, az eltéréseket pedig érdemes jelenteni a banknak.
  • Ha mégis pórul járunk, a kártyát a Telebankon keresztül vagy a George Appból tudjuk letiltani, ekkor az Erste ügyfelei Instant kártyát is igényelhetnek, mely azonnal használható fizetésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.