BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a kínai bankok sem üzletelnek az oroszokkal

Az orosz–kínai kereskedelem nehezen működik fizetési megoldások nélkül. A kínai bankok azonban egyre inkább félnek a másodlagos szankcióktól.

Egyre inkább szorul a nyugati szankciók hurka az orosz gazdaság nyaka körül, legalábbis erre utal, hogy egyre több orosz vállalkozás panaszkodik arra, hogy a kínai bankok nem hajtják végre az Oroszországból induló fizetési megbízásokat.

CHINA-BEIJING-COMMEMORATIVE COIN AND BANKNOTE-YEAR 2024-EXCHANGE (CN), bank
Egyre nehezebbek a határokon átnyúló fizetések Kína és Oroszország között / Fotó: AFP

Egy orosz fizetési szolgáltató, a Rusz kereskedelmi igazgatója, Alekszej Razumovszki arról panaszkodott az Izvesztya című orosz lapnak, hogy már a kínai bankok 98 százaléka visszautasítja az orosz fizetéseket.

Különösen az elmúlt hetekben romlott a helyzet

A helyzet különösen az elmúlt hetekben romlott nagyot, hiszen májusban és júniusban még nem jelentkezett a probléma. A múlt hónapban azonban már egy másik orosz lap, a Kommerszant arról számolt be, hogy

a jüanban denominált orosz fizetési megbízások 80 százaléka nem megy át, hanem hetekig tartó várakozás után visszatér a feladóhoz.

A fizetések nem teljesülése pedig idővel komoly problémákhoz is vezethet az orosz ellátási láncokban, hiszen kulcsfontosságú alkatrészek és szolgáltatások maradhatnak Kínában ennek eredményeként, ami az inflációt is növelheti Oroszországban.

A SWIFT pótlása könnyen ment

Az Ukrajna elleni inváziót követően a legtöbb orosz bankot levágták a nemzetközi banki üzenetküldési szolgáltatási rendszerről, a SWIFT-ről, amit azok dollár helyett más devizák használatával és más megoldásokkal igyekeztek kikerülni. Azonban 

decemberben Washington másodlagos szankciókat is kilátásba helyezett az oroszokat segítő pénzügyi szolgáltatások szemben.

Több kínai pénzintézet már rubelben sem hajlandó azóta üzletelni, és a hongkongi bankok használata is egyre kevésbé jelent megoldást. Kínában jelenlévő orosz bankokon keresztül továbbra is lehetséges jüant küldeni Oroszországból Kínába, ám az némi felárral jár és újabban több kínai cég már az országba jelenlévő orosz leánybankok fizetéseit sem fogadja – derül ki a Business Insider összefoglalójából.

Alternatív fizetési megoldások

Moszkva természetesen dolgozik különböző alternatívát kidolgozásán, így például baráti harmadik országokon keresztül futtatott fizetéseken, de akár különböző kriptodevizák használatán is. Sőt, még a barterkereskedelem lehetősége is felmerült a két ország között.

Szakértők szerit a kínai beszállítók kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban és háborús erőfeszítésben. 

Noha az orosz export segít a háború finanszírozásában, az ipari termékek importja még fontosabb szerepet játszik a háborús erőfeszítés gazdasági, politikai és katonai dimenziójának fenntartásában. 

A behozatal ugyanis hiányokat előz meg, ezzel is segítve a háború politikai támogatásának megőrzését az életszínvonal stabilizálásával, de egyes esetekben közvetlen katonai képességeket is szolgál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.