BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépen nő a nyugdíjkasszák vagyona, de még mindig fogynak a tagok

Közel az egyötödével nőtt egy év alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona. A taglétszám viszont minimális mértékben ugyan, de csökken a kasszáknál. Az egészségpénztáraknál ugyanakkor egy év alatt több mint 5 százalékkal nőtt a nyilvántartott tagok száma.

Az első fél év végére megközelítette a 2100 milliárd forintot a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon, ami erőteljes, 19,5 százalékos bővülést tükröz az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett adataiból.

Investors,Calculate,Variable,Interest,Rates,According,To,Benchmarks.,Offers,Flexibility
Fotó: AFP

A jegybank statisztikái szerint az összes befizetés 87,4 milliárd forintot tett ki az első hat hónapban az önkéntes nyugdíjkasszáknál, ami 15,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ebben – ahogy korábban is – a tagok által fizetett tagdíjaknak jutott a nagyobb szerep, miután ezek összege 15,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, és meghaladta a 64 milliárd forintot. A munkáltatói hozzájárulások összege valamivel lassabban, 8,6 százalékkal emelkedett a június végéig számított egy év alatt, és valamivel meghaladta a 21,7 milliárd forintot. A befektetéseiken az év első felében 124,9 milliárd forint nyereséget értek el a pénztárak az MNB adatai szerint, ami ugyan elmarad az egy évvel korábbi, közel 150 milliárdtól, de egyáltalán nem rossz eredmény.

Az önkéntes pénztárak kezelt vagyonának összetétele nem változott drasztikusan 2023. derekához képest, ám tovább nőtt a részvények és a befektetések súlya a portfólión belül, miközben a magyar állampapíroké csökkent. Miközben utóbbiak súlya 47,6-ről 42,8 százalékra olvadt egy év alatt, addig a részvények részesedése 8,1-ről 9,8 százalékra, a befektetési jegyeké pedig 29,4-ről 32,9 százalékra nőtt.

A taglétszám lassú csökkenésének trendjét ugyanakkor még mindig nem sikerült megfordítani az önkéntes nyugdíjpénztáraknál: egy év alatt nagyjából tízezren tűntek el a nyilvántartásból, így június végén hozzávetőleg 1,069 millió tagot tartottak nyilván a piaci szereplők.

Ami a magánnyugdíjpénztárakat illeti, ott is folytatódott a létszám lassú csökkenése, és június végén nagyjából 50 600 tagot tartottak nyilván a piaci szereplők. A kezelt vagyon ugyanakkor 15,3 százalékkal gyarapodott éves összevetésben, és megközelítette a 320,8 milliárd forintot.

Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál viszont jelentős mértékben, több mint öt százalékkal nőtt egy év alatt a tagok száma, ezzel elérte az 1,155 milliót. Az első fél évben könyvelt szolgáltatási célú befizetések összege közben látványosan – 22,5 százalékkal –, 51 milliárd forint közelébe emelkedett éves összevetésben, de hasonló mértékben nőtt a szolgáltatási kiadások összege is, és 47,8 milliárd forint környékén alakult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.