BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes befektetni a gyógyszergyártásba

Egy friss előrejelzés szerint globális szempontból a kelet-közép-európai régió gyógyszerpiaca növekszik a legdinamikusabban 2021-ig. Befektetői szempontból mégsem könnyű a kedvező kilátásokat forintra váltani.

Jövőre mind a multinacionális gyártók, mind pedig a térség gyógyszeripari vállalatai előtt óriási lehetőségek kínálkoznak – derül ki a BMI Research frissen kiadott, a közép- és kelet-európai régió gyógyszerpiacának 2018-as növekedési kilátásait és az iparági trendek 2021-ig várható alakulását felvázoló prognózisából.

A BMI szerint jövőre a régió gyógyszerpiaca 11,1 százalékkal, az idei 68 milliárdról 75,5 milliárd dollárra növekszik.

Ötéves prognózisukban évi 8,7 százalékos átlagos bővülés szerepel, ezzel globális összevetésben is az első helyen állunk. Térségünket a közép- és dél-amerikai országok követik 7 százalékos éves növekedéssel, majd a szubszaharai államok következnek, 5 százalékos plusszal.

Érdemes lehet tehát a prognózis alapján befektetni a térség gyógyszergyártóinak részvényeibe, ám ha egy legalább öt vállalat papírjaiból álló portfólió összeállítása a cél, akkor egyáltalán nem könnyű a befektető helyzete. A térség tőzsdéin sosem tapostak egymás sarkára a gyógyszergyártók, de a multinacionális cégek felvásárlásai és a börzéről való kivezetések után még sivárabb az összkép.

Forrás: AFP

Az elemzés rámutat: minden adott ahhoz, hogy az idősödő lakossággal jellemzett régióban dolgozó cégek profitáljanak a magas növekedési potenciálból. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy több országban is – Ukrajna, Lengyelország, Litvánia – a közegészségügyi finanszírozás átalakítás alatt (vagy előtt) áll, s az adminisztratív intézkedések korlátozhatják a gyógyszergyártói bevételek növekedését, ugyanakkor hosszú távon kedvezők lehetnek számukra a reformok.

Befektetői szempontból mégsem könnyű kiaknázni a rendkívül pozitív kilátásokat. A multinacionális nagyvállalatok jelentős felvásárlásokat hajtottak végre az elmúlt 15 évben, a tulajdonosi arányok növelését pedig szinte minden esetben a részvények tőzsdei kivezetése követte. Utóbbiak közé sorolható a magyar Egis (felvásárló a Servier), a cseh Zentiva (a Sanofi által), a horvát Pliva (vevő: Barr) vagy épp a szlovén LEK (felvásárlója a Novartis).

A Budapesti Értéktőzsde blue chipjeiként a Richter-részvények folyamatosan a befektetői figyelem középpontjában állnak, de szinte egyedül képviselik a börzén a régió gyógyszergyártóit. A magyar Goodwill Pharma tőzsdére lépése pár év múlva várható, jelenleg a BÉT Elite programjában készül a megmérettetésre.

A Richter Gedeon régiós versenytársai közül a szlovén és a szerb tőzsdén két gyógyszergyártó, a Krka és a Galenika található. A BMI elemzésében szereplő fundamentális pozitívumok ellenére mégis elmarad mindhárom vállalat idei árfolyam-emelkedése az adott ország tőzsdeindexének alakulásától. A Richter-részvények egy év alatt 9,8 százalékkal emelkedtek, a szerb cég papírjai stagnáltak, a szlovén Krka pedig 7,2 százalékkal ér többet, mint egy éve. A P/E alapján pedig a Richter-papírok mintegy kétszer akkora értékeltséggel forognak a tőzsdén, mint két balkáni szektortársuké. A szerb Galenika-részvényekkel ugyan lehet még kereskedni a belgrádi tőzsdén, de kérdés, meddig. November elején a luxemburgi Aelius tulajdonába került a cég papírjainak 93,7 százaléka, tovább csökkentve a képzeletbeli régiós gyógyszergyári portfólióba sorolható cégek számát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.