BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rémségek házaként működtek az idősotthonok, belebukott a román miniszter

Bántalmazták, éheztették a bentlakókat az intézményeket fenntartó bűnszervezet tagjai, átszervezi a kormány az idősek és fogyatékkal élők szociális védelmi rendszerét

Lemondott tisztségéről Marius Budai munkaügyi miniszter a romániai idősotthonokban elkövetett súlyos visszaélések miatt. A szociáldemokrata (PSD) tárcavezető távozását Marcel Ciolacu miniszterelnök jelentette be a bukaresti kabinet csütörtöki ülésének elején, becsületbeli gesztusnak nevezve párttársa lemondását. A kormányfő közölte, az elmúlt napokban számos eset került napvilágra, amelyek azt bizonyítják, hogy sokak számára „cinikus üzletté” vált az idősotthonok működtetése az országban, és a mindenáron történő profitszerzés vált a legfontosabbá. 

Lonely,Male,Elderly,Sitting,In,A,Wheelchair,At,Elderly,Care
Fotó: Shutterstock

Ennek véget fogunk vetni, akkor is, ha sok és drasztikus módosításra lesz szükség

– szögezte le a román miniszterelnök.

A közvéleményt napok óta lázban tartják az öregotthonokban elkövetett súlyos szabálytalanságok Romániában. A múlt héten kiderült, hogy a közigazgatásilag Bukarestet magában foglaló Ilfov megye számos intézményében embertelenül bántak a bentlakókkal: bántalmazták, ágyhoz kötözték, éheztették őket. A nyomozó hatóságok szerint két bűnszervezet is működtetett öregotthonokat, amelyek kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakóit a román sajtó beszámolói szerint 

a lágerekéhez hasonló körülmények között tartották, sok esetben fizetség nélküli munkára kényszerítve. Mindemellett az előírt orvosi és higiéniai ellátást sem kapták meg az áldozatok. 

A környéken élő lakók arról számoltak be a sajtónak, hogy az idősotthon lakói körülbelül két éve voltak ilyen helyzetben; a szemtanúk szerint az áldozatok „meztelenül jöttek a kerítéshez”, pénzt és ételt kérve a járókelőktől.

Hands,Of,An,Old,Man,With,Wrinkled,And,Wrinkles,On
Fotó: Shutterstock

Az ügyben átfogó vizsgálat indult, amelynek keretében a főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes főosztálya kiszolgáltatott személyekkel való visszaélés miatt 24 gyanúsítottat őrizetbe vett a Voluntari városában működtetett idősotthonokban embertelen bánásmódban részesített idős személyek ügyében. A miniszterelnök csütörtöki beszámolója szerint az országszerte folytatott ellenőrzések során eddig mintegy 1100 szociális intézményt ellenőriztek, és ezek közül 13-at bezártak a hatóságok.

Hozzátette, a kormányülés legfontosabb témáját az idősek és fogyatékkal élők szociális védelmi rendszere képezi, miután nyilvánvalóvá vált, hogy „az állami és a versenyszférához köthető tényezők együttes hatására ez drámaian eltávolodott eredeti céljától”. Catalin Predoiu belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy 

az ellenőrzések során felfedeztek 24 olyan idősotthont, amely semmiféle hatósági engedéllyel nem rendelkezett, teljesen törvénytelenül működött. 

Eddig 3640 bírságot szabtak ki a hatóságok 10 millió lej (1 lej 76 forint) értékben, és elrendelték 144 idős személy áthelyezését állami otthonba. Olyanra is volt példa, hogy a bűnszervezetek megpróbáltak kibújni az ellenőrzések alól, és a több esetben félkész épületek alagsorában tartott lakókat máshová szállították, elrejtve a hatóságok elől.

A Klaus Iohannis államfő által „nemzeti szégyennek” nevezett botrány politikai szempontból elsősorban a balliberális koalíció szociáldemokrata pártja (PSD) számára kellemetlen. Kiderült, hogy civil szervezetek már egy évvel ezelőtt tájékoztatták a Marius Budai vezette munkaügyi minisztériumot az idősotthonokban uralkodó szörnyű állapotokról, ám az alárendeltségébe tartozó illetékes hatóságok semmit nem tettek a visszaélésekkel szemben. A szociális felügyelet országos és Ilfov megyei vezetőinek menesztését is csupán a borzalmak napvilágra kerülése után, a múlt héten rendelte el a miniszterelnök.

Tel,Aviv,-,Apr,22,2009:sad,Poor,Elderly,Man,Sitting
Fotó: Shutterstock

A vádak kereszttüzébe került Gabriela Firea családügyi miniszter is, akinek a nyomozás során tanúként kihallgatott tanácsosa közvetlenül érintett az idősotthonok ügyében, a szociáldemokrata tárcavezető nővére a visszaélések ideje alatt a voluntari szociális gondozási igazgatóság vezetője volt, a miniszter férje pedig nem más, mint Voluntari városának polgármestere. Időközben Ligia Gheorghe miniszteri tanácsos arra hivatkozva kérte munkaszerződésének felfüggesztését a voluntari idősotthonokban történtekkel kapcsolatos ügyészségi nyomozás idejére, hogy ne befolyásolja Gabriela Firea miniszter és a tárca megítélését. 

A jövő évi helyhatósági választásokon Bukarest főpolgármesteri tisztségére pályázó – a tisztséget korábban egy mandátum erejéig már ellátó – Firea azzal védekezik, hogy az időseket vagy a fogyatékkal élőket ellátó otthonok akkreditálása vagy ellenőrzése nem tartozik a tárca hatáskörébe, neki pedig nem volt tudomása az idősotthonokban zajló tevékenységről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.