A horvát családok többsége számára elképzelhetetlenek az ünnepek malachús nélkül. Délnyugati szomszédjaink nemcsak szilveszter napján esznek malacot, hanem karácsonyra is.
Az elmúlt hónapokban kitört afrikai sertéspestisjárvány miatt azonban sokan kénytelenek felhagyni a tradícióval. A legnagyobb problémát az áruhiány okozza, Zágráb ugyanis októberben elrendelte minden háztáji sertés kényszervágását, a fertőzött farmok 10 kilométeres körzetében pedig minden állatot elaltattak. Utóbbi intézkedés több mint 50 ezer disznót érintett.
Az intézkedések hatására eltűntek a kistermelők, a versenyben maradt nagyok pedig nem képesek ellátni a piaci igényeket. Emiatt a nagyobb áruházak külföldről hozzák be a húst, de az drága és a horvátok zöme a minőséggel sem elégedett.
Tavaly decemberben egyébként egy kilogramm malachúsért általában kevesebb mint 5 eurót kellett fizetni az adriai országban, most viszont ugyanennyi, rosszabb minőségű húsért 12 eurót is elkérnek a kereskedők.
A horvátok ezért idén inkább kihagyják a malacot az ünnepi menüből. Egyedül azok vannak némiképp szerencsésebb helyzetben, akik a magyar vagy a szlovén határ közelében élnek. Ők sokszor a határ túloldalán vásárolják meg a jó minőségű malacokat.
Mohácson például már 1300 forintért lehet kapni kitűnő minőségű malachúst, aminek az ára sok helyen már horvátul és euróban is ki van írva,
hiszen töredéke a horvátországinak. De hasonló tendencia figyelhető meg a többi határ menti magyar településen is.
Horvátországban idén az ünnepi asztal minden fogása drágább lett, mint tavaly. A legnagyobb áremelkedésen kétségkívül a malachús esett át, de nagyot nőtt a halak ára is. A dalmátok szenteste a hagyomány szerint szárított tőkehalat elesznek, aminek az ára idén elérte a 60 eurót, ami 18 euróval több mint tavaly.
Az egykoron a szegények eledelének számító halból a magas ár ellenére a becslések szerint idén is több mint 500 tonna fog elfogyni a karácsonyi-szilveszteri napokban. A tengerparti horvátokéhoz képest valamivel olcsóbb volt a 24-ei menü Szlavóniában. Az ország keleti részén ugyanis a magyar hagyományokhoz hasonlóan halászlét főznek. A ponty ára átlagosan 5 és 6 euró között mozgott, tavaly viszont 5 euró alatt is meg lehet vásárolni egy kilót.
Az ünnepi menü része a bor is, ami a rossz termés miatt idén szintén méregdrága lett a horvátoknál. Egy liter bor ára jelenleg 10 euró körül mozog. Az ünnepi asztal áraival a dnevno.hr is foglalkozott. A hírportál egy 4 fős szentesti vacsorával és karácsonyi ebéddel kalkulált és arra a következtetésre jutott, hogy az ünnepi asztal desszertekkel és köretekkel együtt idén 161 euróba került. Ez 44 euróval több mint tavaly.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.