BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bicskanyitogató követeléssel állt elő az ukrán Sahtar Doneck

Január elsejével nem csak a 2023-as év veszi kezdetét, hanem az európai labdarúgás időközi átigazolási időszaka is. Várhatóan mozgalmas játékoskeringőre számíthatunk, különösen az angol csapatok esetében, hiszen a tabella nem várt rangsort mutat 2022 végén. A listavezető Arsenal az ukrán csodagyerek, Mihajlo Mudrik megszerzésével erősítené a sorait, a fiatal szélső csapata, a Sahtar Doneck viszont felháborító árcédulát tűzött a játékosra.

Az ukrán Sahtar Doneck kisebb meglepetésre viszonylag jól szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében. Ugyan az egyenes kieséses szakaszba nem jutott tovább, viszont sikerült legyőznie a csoportmásodik RB Leipziget, és egy döntetlent kiharcolnia a csoportgyőztes Real Madrid ellen. Az ukrán csapat az Európa Ligában folytathatja a nemzetközi versenyzést, február 16-án a Rennes-nel csapnak majd össze. A Sahtar teljesítménye meglepőnek mondható, tekintve, hogy Ukrajnában február 24. óta háború dúl, ami miatt az ukrán bajnokságot is hónapokra fel kellett függeszteni. Az ukrán csapat a második helyen áll az ukrán Premier League-ben, 5 pontra lemaradva a Dnipro-1 mögött.

Shakhtar Donetsk v Real Madrid - UEFA Champions League
Mihajlo Mudrik. Fotó: AFP

Az ukrán bajnokságban az elmúlt nagyjából egy hónapban nem játszottak meccseket, a következő találkozók pedig február végére és március elejére vannak ütemezve. Mivel az Európa Liga is csak február közepén fog folytatódni, az ukrán csapatokban focizó játékosok egy ideig még csak az edzéseken rúghatják a bőrt. Ez nyilván frusztráló lehet egy profi labdarúgónak, ráadásul egy háborúval sújtott országból érthetően menekülne, aki teheti, így pedig mindenki arra számít, hogy a Sahtar idén felfedezett tehetsége, Mihajlo Mudrik Európában igazolhat. Mudrik 2022 egyik legnagyobb felfedezettje. A fiatal ukrán szélső ebben a szezonban tíz gólnál jár, ebből hármat a Bajnokok Ligájában szerzett, és a Real Madrid elleni találkozón a meccs egyik legjobbja volt. Teljesítményével fel is keltette több európai top csapat, köztük a londoni Arsenal érdeklődését is.

Katari vb: múzeummá alakítják Lionel Messi katari hotelszobáját

Hamarosan bárki megnézheti, hol töltődött fel a meccsekre a torna igazi hőse.

Az Ágyúsok tűnnek jelenleg a favoritnak az ukrán szélső megszerzését illetően, amire nagy szüksége is van a csapatnak. Az angol gárda már tett is egy 60 millió eurós hivatalos ajánlatot a Sahtarnak. Az ajánlat két részletből, egy 40 milliós vételárból és további 20 millió eurós bónuszokból állt. Az ukrán csapat lesöpörte az ajánlatot az asztalról, és közölték, hogy ekkora összegekről hallani sem akarnak.

60 millió euró kevés Mudrikért. A klub álláspontja, hogy az ajánlat álljon közelebb Grealish árához, mint Antonyéhoz 

– nyilatkozta a Sahtar helyettes sportigazgatója, Carlo Nicolini. 

Jack Grealish a 2021–2022-es szezonban igazolt a Manchester Cityhez 117,5 millió euróért, a brazil Antonyért pedig a Manchester United fizetett 95 millió eurót 2022. augusztus 30-án.

Ez azt jelenti, hogy a Sahtar Doneck Mudrik átigazolási díját nagyjából százmillió euróban határozta meg. Az irányadó Transfermakt adatai szerint Mudrik piaci értéke jelenleg 40 millió euró, ezzel a legértékesebb ukrán játékosnak számít. Őt követi az ukrán játékosok között 32 millió eurós piaci értékkel Olekszandr Zincsenko, aki az Arsenalt erősíti.

Mihajlo Mudrik. Fotó: AFP

A Sahtar Doneck követelése Mudrikért joggal háborította fel az Arsenal drukkereit. Az tény, hogy a keresleti-kínálati viszonyokat felmérve az ukrán klub annyit kér a játékosáért, amennyit csak szeretne, de a piac általában elvárja, hogy a szereplők reális igényeket fogalmazzanak meg. A Sahtar követelése pedig azért lehet felháborító, hiszen az egész csapat értéke kevesebb mint 116 millió euró. Ez azt jelenti, hogy 

az Arsenal tulajdonosa, az amerikai milliárdos Stan Kronke jobban jönne ki a Mudrik-üzletből, ha az alkudozás helyett megvásárolná az egész Sahtar Donecket, majd a játékost átküldené az Arsenalba. 

Mihajlo Mudrik egyébként a közösségi média bejegyzései alapján nagyon vágyik az Arsenalba. A fiatal szélső több nyilatkozatában is hangoztatta már, hogy mennyire szimpatikus neki Mikel Arteta csapata, illetve hogy szívesen igazolna Észak-London piros felére. Az egyik leglátványosabb üzenete a futballvilág felé az volt, hogy miután a Sahtar visszautasította az Arsenal 40 plusz 20 millió eurós ajánlatát, az Instagram-fiókjára posztolt egy videót december 26-án, amelyen az Arsenal–West Ham United Boxing Day mérkőzését nézte.

Egybehangzó piaci értesülések szerint a Sahtar Doneck lejjebb fog adni az irreális követeléseiből, és Mudrik végül az Arsenalba igazol. Ez az Ágyúsoknak kifejezetten fontos, hiszen az új évet az angol első osztály csúcsán fogják megkezdeni, öt ponttal vezetve a címvédő Manchester City előtt. A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon viszont a londoni gárda sérülés miatt hosszabb időre elvesztette az első számú csatárát, Gabriel Jesust. Ahhoz, hogy az Arsenalnak reális esélye legyen megtartani a vezető pozíciót a Premier League-ben, mindenképpen erősíteniük kell a keretükön januárban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.