BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország megpályázta a Bajnokok Ligája-döntő megrendezését

A korábbi jól sikerült nemzetközi rendezvények miatt jó eséllyel pályázik hazánk a döntők valamelyikének megrendezésére. Az UEFA tervei szerint a BL-döntők köré egy többnapos fesztivált terveznek.

A november 15-i határidőre benyújtotta hivatalos pályázati anyagát a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az európai szövetséghez (UEFA) a 2026-os vagy a 2027-es Bajnokok Ligája-döntő megrendezésére.

Puskás Aréna
Fotó: Puskás Aréna/Facebook

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője az M1-nek kedden kiemelte, hogy a következő két megpályázható finálé a 2026-os és a 2027-es volt, ezek lebonyolítására Magyarországról, valamint Olaszországból érkezett szándéknyilatkozat korábban az UEFA-hoz. A november 15-i határidőig mindkét jelentkező ország beadta a hivatalos pályázati anyagot, melyeket februárra értékel ki az európai szövetség, egyúttal észrevételeket, javaslatokat is megfogalmaz addigra. A két BL-döntő rendezőjét jövő májusban jelenti be az UEFA.

Ahogyan azt már Csányi Sándor korábban kijelentette,

az MLSZ-nek az egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy rangos nemzetközi futballmérkőzéseket hozzunk Magyarországra és a magyar szurkolók testközelből láthassanak sztárjátékosokat, rangos összecsapásokat

– mondta Sipos Jenő. Hozzátette: rendeztek már női BL-döntőt, Európa-liga-döntőt, Szuperkupa-döntőt, valamint nálunk volt az Európa-bajnokság néhány mérkőzése, és mind a Puskás Aréna, mind a szervezés kapcsán kitűnő véleményeket kaptak mind az UEFA, mind a részt vevő csapatok, mind pedig az ide érkező szurkolók részéről.

Budapest,,Hungary,€“,May,20,,2023.,View,Over,Puskas,Arena
Fotó: Shutterstock

Ezért gondolta az MLSZ úgy, hogy a korábbi nagy rendezvények mellett itt az ideje, hogy egy BL-döntőt is szervezzünk, erre a két lehető legkorábbi időpont a 2026-os és a 2027-es idény volt – fogalmazott a szóvivő, aki azt is elárulta, hogy a részletes pályázati anyagban többek között ki kellett térni a közlekedésre, a biztonságra, a csapatok és a szurkoló elszállásolására, a szurkolói zónák kialakítására is.

Az UEFA tervei szerint a BL-döntők köré egy többnapos fesztivált terveznek, ezt egy budapesti döntő esetén a főváros különböző részein bonyolítanák le

– tette hozzá Sipos Jenő, és hangsúlyozta, a BL-finálé sokkal nagyobb volumenű dolog, mint például az EL-döntő.

„Közmegelégedésre rendeztük meg az Európa-liga fináléját idén, de a Bajnokok Ligája esetében mindenből több kell. Úgy gondolom, hogy a mi szervezőbizottságunk felkészülten állt a feladathoz, bizonyított az elmúlt években, ezért joggal reménykedünk abban, hogy a magyar szurkolók BL-döntőt láthatnak majd a Puskás Arénában” – mondta a szóvivő.

A 2024-es finálét a londoni Wembley Stadionban, a 2025-öst pedig a müncheni Allianz Arénában rendezik.

Európa-liga: Magyarországnak és a győztesnek is milliárdokat hoz a döntő

A ma esti finálé nemcsak sportélményt nyújt, hanem a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentős: amíg a győztes 3,19 milliárd forintot kap, addig hazánk is jelentős bevételre tesz szert az 50 ezer fizető vendégből.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.