BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: becsületrendet kaptak a grúz válogatott tagjai

A georgiai labdarúgó-válogatott nem kis meglepetésre tudott továbbjutni a csoportkörből. Bár a foci-Eb véget ért a grúz focisták számára, a hatalmas prémiumuk mellé most állami elismerést is bezsebelhettek.

Szalome Zurabisvili elnök Becsületrenddel tüntette ki a a foci-Eb-n bravúrosan szereplő georgiai válogatott játékosait, valamint az edzői stábot és a labdarúgó-szövetség vezetőit is, miután a csapat hazaérkezett a németországi Európa-bajnokságról.

Georgia Football National Team Arrives to Tbilisi
foci-Eb 2024
A foci-Eb hőseit hatalmas szeretet övezi Georgiában / Fotó: Getty Images

A díjátadóra a főváros, Tbiliszi szívében, a Szabadság téren felállított színpadon került sor, amelynél a szurkolók hatalmas üdvözlő serege gyűlt össze kedvenceik ünneplésére. Az államfő személyesen nyújtotta át a Becsületrendet, amelyet azzal érdemelt ki a nemzeti együttes, hogy Georgia – korábban Grúzia – történetében először jutott ki Eb-re, ahol újoncként, valamint az Eb világranglistás helyezések és keretértékek alapján is leggyengébbnek gondolt csapataként nagyszerűen helyt állt. Csoportjában igazi bravúrként a záró fordulóban 2-0-ra nyert Portugália válogatottja ellen, ezzel négyeséből harmadikként továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

Ez már a végállomást jelentette a meglepetéscsapat számára, a legjobb nyolc közé már nem sikerült továbblépnie, mivel 4-1-re kikapott a spanyol csapattól. Ennek ellenére az újoncként mutatott csupaszív játékuk nyomán a labdarúgók valósággal nemzeti hősökké váltak a futball-lázban égő kaukázusi országban, ahol anyagilag is elismerték a teljesítményüket: a válogatott harmincmillió larit, több mint négymilliárd forintnak megfelelő pénzjutalmat érdemelt ki, amiért továbbjutott csoportjából.

Foci-Eb 2024: nyolc csapat, hét meccs maradt – út a döntőig

Már csak nyolc válogatott maradt versenyben a Németországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokságon. A negyeddöntőben a spanyolok a házigazda németekkel, a portugálok a franciákkal, az angolok a svájciakkal, a hollandok pedig a törökökkel találkoznak. A döntőt július 14-én rendezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.