BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurómilliókért küzd a Fradi Boszniában: győznie kell a magyar bajnoknak az El-főtáblához

Csütörtökön este eldől, hogy a második vagy a harmadik számú európai kupasorozatban folytathatja ősszel a Ferencváros, amely a bosnyák Borac Banja Luka otthonában a hazai gól nélküli döntetlen után lép pályára az Európa-liga selejtező playoff-párharcának visszavágóján. A Fradi mellett másik két magyar csapat is fontos meccset játszik, a Paks a cseh Mlada Boleslav, a Puskás Akadémia pedig az olasz Fiorentina ellen igyekszik kiharcolni hazai pályán a Konferencia-liga főtábláján való szereplést.

Sorsdöntő mérkőzés vár a Ferencváros futballcsapatára: a zöld-fehéreknek csütörtökön este mindenképpen győzniük kell Boszniában, ha ősztől az Európa-liga főtábláján akarnak szerepelni, miután múlt héten hazai közönség előtt, a Groupama Arénában gól nélküli döntetlenre végeztek a Borac Banja Lukával.

Ferencváros, Fradi
Cebrail Makreckis (k), a Ferencváros futballistája küzd a labdáért a Banja Luka elleni párharc első meccsén. A visszavágón sem lesz könnyű dolga a magyar bajnok Fradinak / Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A hazai szurkolók a lefújás után kifütyülték Pascal Jansen együttesét, ugyanakkor a zöld-fehérek még a gyengébb teljesítménnyel is jóval többet tettek az előny megszerzése érdekében, mint riválisuk, amely gyakorlatilag teljesen veszélytelen volt a kapura. Hazája bajnokságában egyik csapat sem lépett pályára az előző hétvégén, mindkét gárda rápihent a visszavágóra.

A két csapat története során először találkozik egymással egy párharcban, a Ferencváros fennállása során harmadszor került szembe bosnyák riválissal a nemzetközi kupaporondon, legutóbb 2015 nyarán, az Európa-liga selejtezőjének második fordulójában a Zeljeznicar kettős győzelemmel búcsúztatta a zöld-fehéreket.

A Ferencváros sorozatban a hatodik szezonjában lesz érdekelt egy európai kupasorozat őszi küzdelmei során, a zöld-fehérek szériája a 2019/20-as szezonban kezdődött, a csapat azóta egyszer a Bajnokok Ligájában, háromszor az Európa-ligában, a legutóbbi idényben pedig a Konferencia-ligában bizonyíthatott.

Jansen: A legfontosabb a továbbjutás

A Ferencváros vezetőedzője, Pascal Jansen szeretné, ha a visszavágón is sokat birtokolnák a labdát, de több helyzetet alakítanának ki, mint az első mérkőzésen, összességében pedig azt nevezte a legfontosabbnak, hogy továbbjussanak az El főtáblájára. Az idegenbeli találkozó előtti, szerdai sajtótájékoztatón a holland–angol kettős állampolgárságú tréner úgy fogalmazott, lehet, hogy a hazaiaknak nagyon fontos a csütörtöki összecsapás, de nekik még fontosabb.

Itt vagyunk az utolsó mérkőzésnél, melyen eldől, melyik csapat jut a ligaszakaszba. Azt hiszem, ők szeretnék ezt kiharcolni, de mi jobban szeretnénk

– szögezte le.

Szóba került, hogy a nyári Európa-bajnokságon megsérült Varga Barnabás visszatérésével támadásban bővült a variációs lehetőség. Jansen ezzel kapcsolatban azt mondta, fontos játékosról van szó, szerencsére újra velük van, sokat segített az Újpest elleni rangadón és a Banja Luka elleni első mérkőzésen, de ahhoz hogy megközelítse csúcsformáját, több játékpercre és plusz edzésekre lesz szüksége.

Jansen
Pascal Jansen az első meccsen látottnál jobb játékot vár csapatától / Fotó/MTI/Máthé Zoltán

Az első mérkőzést elemezve a vezetőedző kiemelte a hatvan százalék feletti labdabirtoklást, illetve azt, hogy négy lehetőséget alakítottak ki a gólszerzésre, de az ellenfél kapusa hatékonyan védett.
„Megpróbálunk több helyzetet teremteni, és jobban kell játszanunk, de a lényeg, hogy ott legyünk a pénteki sorsolásnál” – idézte a szakvezető szavait az MTI. Arra a kérdésre, ugyanarra számít-e a Bajna Lukától, mint az első összecsapáson, vagyis, hogy védekezni fog az ellenfél, úgy reagált: ez majd csütörtökön dől el, de a saját stratégiájuk ugyanaz lesz, labdabirtoklásra törekednek és támadni szeretnének.

Pénzügyi szempontból sem mindegy, hogy sikerül-e az FTC-nek bejutnia az El főtáblájára

A párharc győztese az Európa-liga főtáblájára jut, míg a vesztes a Konferencia-ligában folytatja szereplését. Az tehát egy vereség esetén is biztos, hogy ősszel ott lesz valamelyik nemzetközi kupában a Fradi, ám a sportszakmai szempontok mellett pénzügyileg sem mindegy, hogy ez melyik sorozat a kettő közül.

Az Európa-ligája főtáblásai 4,31 millió eurót (közel 1,7 milliárd forintot) tesznek zsebre, tehát hatalmas a különbség. A Kl-ben alacsonyabb a díjazás, fejenként 3,17 millió eurót (nagyjából 1,2 milliárd forintot) kapnak a 36-os mezőny tagjai – vagyis jó esetben a Paks és a Puskás Akadémia is – írja cikkében a Magyar Nemzet.

A Football Coefficient adatai alapján a bejutásért járó pénz mellett az El-ben az új ligaszakaszban egy győzelemért 450 ezer euró (körülbelül 177 millió forint), egy döntetlenért pedig 150 ezer euró (mintegy 58,9 millió forint) jár, míg a Konferencia-ligában egy győztes meccs után 400 ezer eurót (157 millió forint), egy remiért pedig 130 ezer eurót (51 millió forint) könyvelhetek el a csapatok. Kiemelkedő szereplés, egy esetleges továbbjutás a kieséses szakaszba természetesen további eurószázezreket, akár milliókat hozhat a kluboknak.

A játékosok piaci értéke terén egyértelműen veri bosnyák riválisát a magyar csapat

A Ferencváros játékosainak összértéke 54,68 millió euró (21,5 milliárd forint), legértékesebb futballistájuk a 6 millió euróra taksált Mohammed Abu Fani. A Transfermarkt adataiból az is kiderült, hogy rajtuk kívül még több mint 15 olyan játékosuk van, aki többet ér egymillió eurónál (393 millió forint).

A Borac Banja Luka csapatának összértéke 7,41 millió euró (2,9 milliárd forint) ami 47 millió eurós (18,5 milliárd forint) különbséget mutat a párharc résztvevői között. Legdrágább játékosuk Bart Meijers, a holland középhátvéd egymillió eurót (393 millió forint) ér.

A Paks és a Puskás Akadémia is bravúrra készül

Az egy héttel ezelőtti, idegenben elért döntetlen után a Puskás Akadémia és a Paks is hazai környezetben harcolhatja ki fennállása során először, hogy egy nemzetközi kupasorozat főtábláján szerepeljen. Mindkét gárda a Konferencia-liga playoff-körének visszavágójára készül.

Előzetesen a felcsúti gárdának nem sok esélye lehetett a legutóbbi két szezonban döntős olasz Fiorentinával szemben, Hornyák Zsolt csapata azonban 12 percnyi játék után már két góllal vezetett Firenzében, ahonnan végül 3-3-as döntetlennel távozott. A Puskás Akadémia százszázalékos mérleggel vezeti az OTP Bank Ligát, az elmúlt hétvégén pedig elhalasztotta bajnokiját. A Fiorentina ezzel szemben a Serie A-ban két fordulót követően még nyeretlen, két döntetlennel a 12. helyen áll. A felcsúti Pancho Arénában várhatóan kiváló hangulat fogadja majd a csapatokat, hiszen a találkozóra minden jegy elkelt.

A kupagyőztes paksiak a cseh Mladá Boleslav vendégeként sokáig eseménytelen mérkőzést játszottak, majd egy öngóllal hátrányba kerültek, ám a csereként pályára lépett, gólt szerző és gólpasszt adó Böde Dánielnek köszönhetően egészen a 97. percig vezettek, amikor a hazaiak egy gyönyörű szabadrúgással egyenlítettek (2-2). A paksiakra biztosan nehéz feladat vár, a cseh együttes ugyanis hátrányban is bizonyította, hogy képes labdabirtoklásra épülő veszélyes játékot is játszani. Bognár György vezetőedző munkáját némiképpen nehezíti, hogy nem számíthat az első felvonás hajrájában kiállított Lenzsér Bencére.

Az európai labdarúgókupák jelenlegi, 1992-től bevezetett selejtezős lebonyolítási rendszerében először fordulhat elő, hogy egynél több magyar klubcsapat is érdekelt lesz a főtáblán.

A Paksi FC-Mladá Boleslav összecsapást 18.45 órától az M4 Sport, a Puskás Akadémia-Fiorentina találkozót 21 órától a Duna World közvetíti élőben, az ugyancsak 21 órától látható Borac Banja Luka-Ferencváros mérkőzés a Paks meccséhez hasonlóan szintén az M4 Sporton lesz látható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.