BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hámori Luca megkaphatja az olimpiai aranyért járó pénzt, még a ki is kap Imane Haliftól a következő meccsen.

Hámori Luca edzője reagált Imane Helif tömegperére

Varsányi Áron szerint Párizsban azt állították, hogy mindenkit be fognak perelni, aki szembement Imane Heliffel. J. K. Rowlingot, Elon Muskot és Donald Trumpot már be is perelte internetes zaklatásért az olimpiai címet elnyerő algériai bokszoló. Hámori Luca edzője többek között a közösségi médiás posztokról, Helif elmulasztott vizsgálatairól és a kialakult helyzetet övező médiafelhajtásról is beszélt a Világgazdaságnak.

„Úgy hallottam, hogy Imane Helif állítólag mindenkit beperelt, de pontosat én sem tudok mondani. Luca három-négy posztot rakott ki a közösségi médiában, de azokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leszedette vele” – mondta a Világgazdaságnak Varsányi Áron, Hámori Luca edzője, akit nyaralása első napján ért utol lapunk.

Imane Helif
Imane Helif elkezdett pereskedni az olimpia után / Fotó: AFP

Hazaérkezése után Hámori Luca részt vett a magyar paralimpikonok eskütételén, majd ezt követően hivatalosan is megkezdte szabadságát. Hámori párjával, edzője, Varsányi Áron pedig a családjával piheni ki az ötkarikás játékokat és a velejáró feszültséget is. Már az olimpia ideje alatt több médium is leközölte, hogy az algériai bokszoló perrel fenyegetőzik. Ahogy a Világgazdaság is megírta, mások mellett J. K. Rowlingot, Elon Muskot és Donald Trumpot már be is perelte internetes zaklatásért Helif.

Varsányi lapunknak úgy fogalmazott,

Párizsban azt állították, mindenkit be fognak perelni, aki szembement Heliffel, vagy olyasmit jelenített meg róla, amiről azt gondolják, hogy nem megfelelő. 

„Azt tudom, hogy Luca három-négy posztot rakott ki ezzel kapcsolatban a közösségi oldalára, de azokat az olimpiai bizottság leszedette vele. Töröltük is azt, ami korábban fent volt, de amiket a többiek már megosztottak, azzal ugye nem tudtunk mit csinálni” – mutatott rá a nagy port kavart esetre Varsányi Áron, immár letisztult gondolatokkal.

Az edző szerint Imane Helifet korábban, még az olimpia előtt is fiúsnak gondolták, és azt is tudták róla, hogy kizárták tavaly a világbajnokságról. A bokszedző úgy gondolja, hogy

az olaszok most csinálták meg a cirkuszt, valamiért most borítottak, de nem tudja, pontosan miért. 

„Beszéltem kint IBA-sokkal is, mondtam, hogy versenyzett, erre ők, hogy valóban, de nem az IBA égisze alatt, hanem afrikai bajnokságon indult” – tette hozzá Varsányi. 

A tréner azt nem tudja, hogy az olimpián csináltak-e Imane Helifnél bármilyen vizsgálatot, csak azt, amit a NOB is nyilatkozott: az útlevelében az áll, hogy nő. 

„Persze, sajnáljuk őt is, megrángatták most, de mindegy, vannak itt érdekességek” – jegyezte meg.

Tehát ugye az IBA kétszer ellenőrizte, és utána eltiltotta, mert mind a két esetben pozitív tesztet produkált. Úgy gondolom, ha már ilyen kétes az eset, legalább egy felülvizsgálatot kellett volna csinálni.

Ha nem is az olimpián, hanem már jóval előtte, akár a kvalifikáción is lehetett volna, és ha megállja a helyét, induljon, ha nem, akkor pedig ne – fűzte hozzá.

Varsányi Áron úgy véli – miközben kiemelte: ezek csak feltételezések –, hogy az IBA csinálta korábban a vizsgálatot, a NOB és a World Boxing pedig nincs jó viszonyban az IBA-val.

Nem legyőzhetetlen Imane Helif, ez tény, hiszen kilencszer már megverték. Szerintem Luca is megoldotta volna, ha a meccs előtt nincs akkora nyomás rajta.

Párizsban szinte biztosak voltak abban, bármi is van, a NOB menet közben nem fog változtatni a szabályokon. Ha pedig a későbbiekben valami kiderül, majd módosítanak azokon, és a következő olimpiát már az alapján rendezik meg.

Hámori Luca és edzője is elégedett a franciaországi teljesítménnyel. Augusztusban mindketten kipihenik magukat, ami pedig biztos, hogy a decemberi magyar bajnokságon részt vesznek, és az is, hogy még előtte, az őszi időszakban lesz mérkőzés, de azt majd akkor táblázzák be, ha visszajöttek a nyaralásból.

Egyetlen menetet sem veszített Helif az olimpián

Imane Helifet magas tesztoszteronszintje miatt a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárt tavaly a világbajnokságról. Az IBA elnöke, Umar Kremljov akkor azt mondta, hogy férfikromoszómát találtak nála a vizsgálatok során. A NOB – amely az IBA-t kizárva rendezte meg az olimpiai bokszversenyeket – azonban engedte szerepelni az algériai bokszolót az olimpián. Arról, hogy az interszexuális Helifnél a nemi jellege miatt vagy más okból kifolyólag mértek magas tesztoszteronszintet – akár doppingszer –, egyelőre nem található pontos és alátámasztott információ. Az afrikai öklözővel kapcsolatban az olasz Angela Carinival vívott meccse után, de még a magyar Hámori Lucával való mérkőzése előtt robbant ki nemzetközi botrány. Carini 46 másodperc után feladta ellene a találkozót, majd nem fogott vele kezet, és igazságtalannak nevezte a helyzetet. Az olasz bokszoló később bocsánatot kért Imane Heliftől. Az afrikai ökölvívó Hámorit egyöntetű pontozással győzte le, majd Jang Liuval küzdött meg az aranyéremért. A kínai bunyós sem bírta megállítani, így Imane Helif egyetlen menetet sem veszített a pontozóbíróknál, és olimpiai bajnok lett Franciaországban.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.