BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Turistaparadicsomok csábítják a digitális nomádokat

Két új trendet hozott a pandémia: míg a turisták elmaradnak a népszerű üdülőhelyekről, az otthonról dolgozók száma jelentősen megnőtt. Nekik több ország kínál időszakos letelepedésre lehetőséget.

A digitális nomádok egyre több lehetőséget kapnak arra, hogy egy másik országból végezzék a munkájukat. Külföldi munkavégzésre azok a turistaparadicsomok biztatnak, ahonnan a pandémia kitörése óta elmaradtak az utazók. Az országok különféle kedvező kondíciókkal csábítják a távmunkát végzőket, akik akár a tengerpartról, egész éven át tartó napsütésben végezhetik munkájukat.

A CNBC összegyűjtötte néhány országban az ideiglenes letelepedés feltételeit. Montserrat a szabadúszók és a tanácsadók körében is népszerű, ám az ide érkezőknek mindenképpen egészségügyi biztosítással kell rendelkezniük, és éves jövedelmük is jó, ha eléri a 70 ezer dollárt.

Aki innen szeretne dolgozni, 500 dollárért pályázhat. Ez a díj 750 dollárra emelkedik, ha családdal érkezne a munkavállaló. Montserraton körülbelül 5 ezren laknak, és eddig mindössze 20 koronavírusos megbetegedést regisztráltak.

Fotó: Shutterstock

A Bahama-szigeteken 12 hónapig tartózkodhatnak a távolról dolgozó külföldiek. A vízumkérelem feldolgozása öt napot vesz igénybe, és személyenként 25 dollárba kerül.

A pályázathoz a munkaviszony vagy a diákstátusz igazolása szükséges, és a jelentkezőknek bizonyítaniuk kell azt is, hogy az ottani megélhetést és az utazást finanszírozni tudják.

Ha az ország jóváhagyja a dolgozó jelentkezését, a pályázónak 1000, míg a családtagoknak 500 dollárt kell fizetniük. A vízum maximum három évre hosszabbítható meg.

Dubajban már havi 5 ezer dolláros keresettől pályázhat bárki a helyi távmunkaprogramba. Ám a jelentkezőknek rendelkezniük kell az Egyesült Arab Emírségekben érvényes egészségbiztosítással, és a beutazáshoz az utazóknak negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. Dubajban február óta szigorú óvintézkedések léptek életbe, és a népesség oltása is folyik, az átoltottsági szint Izrael után a második helyen szerepel az országok listáján. Horvátországban is várják külföldről a digitális nomádokat. Ide már 2590 dolláros havi jövedelemmel pályázhatnak a dolgozók.

Akinek nincs havi állandó jövedelme, az igazolást mutathat be arról, hogy megtakarítása meghaladja a 31 ezer dollárt. Azokat látják szívesen a horvátok, akik legalább egy évig terveznek maradni.

Bár Mauritiuson szigorú rendelkezések vannak érvényben, az ország várja a nyugdíjasokat és a digitális nomádokat is. A közel 1,3 millió lakosú országban eddig alig több, mint hatszáz koronavírus-megbetegedést regisztráltak. A belépéshez az utazóknak két hétig kell karanténba vonulniuk, és négy negatív koronavírustesztet kell bemutatniuk.

Összefogtak a vállalkozások

Február 1-jén nyílt meg az első digitális nomád falu Madeira szigetén. Az Euronews beszámolója szerint Ponta do Sol településen ingyenes munkaterületet biztosítanak, erős internet-hozzáféréssel. Egyelőre 100 nomádot kíván befogadni a 8200 állandó lakosú település, ahol a helyi vállalkozásokkal – ingatlanosokkal, autókölcsönzőkkel, szállodákkal – is összefogtak a projekt szervezői.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.