Kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is ajánl, valamint a helyi borászatokkal is foglalkozik a Magyar Konyha immár 11. alkalommal megjelent gasztrokalauza.
A kulináris útikönyvben a balatoni régió legjobbjait toplisták szerint is rendszerezték.
Így többek között
a top 10-es listán szerepelnek kikötői éttermek, strandbisztrók, cukrászdák és fagyizók is.
A balatoni gasztronómia színvonalára jellemző, hogy – mint a közlemény kiemeli –, a Michelin ellenőrei tíz helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár-érték arányú elismerést is.
A balatoni vendéglátás árai 15-25 százalékot emelkedtek, ám a rezsiárak megugrása ellenére a régi, nagy bástyák kitartanak, hozzájuk pedig hatvan új vendéglátóhely csatlakozott
– összegezte a szerkesztőség.
Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma, és számos hagyományos és modern konyha üzemel a Balatonnál.
Ettől persze még kaotikus a felhozatal
– figyelmeztetnek a szerkesztők: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, barbecue, hamburger egyaránt kapható. Ugyanakkor a hagyományőrző balatoni ételek, mint a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplő az étlapokon. A regionális gondolkodású éttermek esetében viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára – összegezték a kiadvány szerzői.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.