Vegyesek a tapasztalatok idén nyáron a belföldi turizmusban, de van egyértelmű nyertese is a szezonnak a Szallas.hu foglalási adatai szerint. Az utazási kedv jelen van, de sokan most közelebbi, olcsóbb szállást választanak, és rövidebb időre foglalnak. 

Happy,Young,Woman,With,Credit,Card,Booking,Vacation,At,Travel
Közelebbi és olcsóbb nyaralást terveznek most sokan.
Fotó: Shutterstock

Az eddig beérkező nyári foglalások 19 százalékkal maradnak el a tavalyihoz képest, és 5 százalékkal a 2019-es nyári szint alatt állnak a Szallas.hu saját foglalási adatai szerint

Tavaly erős, robbanásszerű kereslet volt a nyári szezonra, hiszen azt megelőzően a pandémia előtt korlátozott lehetőség volt utazni

mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője, emlékeztetve, hogy akkor óvatosabb volt az előfoglalás, a nyár előtt viszont kiugró volt a kereslet. 

Idén ugyan előbb kezdték el foglalni a vakációhoz a szállást, viszont a szezonhoz közeledve laposabb maradt a keresleti görbe.

Mindezek ellenére van a szezonnak egyértelmű nyertese is: Visegrádon közel 10 százalékkal nőtt a nyári foglalások száma.

Siofok,Gold,Coast,And,Ferris,Wheel.,This,City,Is,The
Siófok az örök nyári kedvenc.
Fotó: Shutterstock

Az utazásról egyelőre nem mondanak le tömegesen, inkább alkalmazkodnak a helyzethez a nyaralni vágyók, például közelebbi, olcsóbb szállást választanak, és rövidebb időre foglalnak a szakember összegzése szerint.

 

Mindeközben Visegrád vendégforgalma 10 százalékkal nőtt, de a nyári, belföldi települési toplistán a Dunakanyar gyöngyszeme a 21. helyen áll, összesítésben továbbra is Siófok a legkedveltebb úti cél.

Régiós szinten az előző évek nyári trendjeihez hasonlóan a Balaton a legnépszerűbb, mostanra minden harmadik nyári foglalás ide szól, míg egy hónapja még csupán minden ötödik foglalás volt balatoni. 

Az elmúlt hetek kedvező időjárása élénkítette a foglalási kedvet, ez már júliusban is meglátszott, és hatással volt az augusztusi előfoglalásokra is

– mondta a sajtószóvivő.

Mennyibe kerül egy éjszaka?

Idén nyáron az éjszakánkénti átlagár egy fő részére Budapesten és vonzáskörzetében a legmagasabb, 14,4 ezer forint. Ezt követi a Balaton 12,5 ezer forinttal és a Nyugat-Dunántúl 12 ezer forinttal. 

A fő turisztikai régiók közül a Tisza-tó a legolcsóbb, itt átlagosan 9,3 ezer forint egy fő részére egy éjszaka szállás.

A legkisebb drágulást a Közép-Dunántúlon és a Balatonon láthatjuk, míg Budapest és vonzáskörzetében 25 százalék feletti a drágulás. 

Húsz százalék felett nőttek az átlagárak az Észak-Alföldön, a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is. Százalékosan nagyobb léptékű a drágulás a Tisza-tónál, mint a Balatonnál, az előbbinél 16,5 százalékos, az utóbbinál 15,3 százalékos a változás. 

Megjelentek az árengedmények a Balatonnál, nőtt az egyéjszakás foglalások száma

Megjelentek a balatoni hotelek akciós szállásajánlatai, kedvezményekkel igyekeznek döntésre, last minute foglalásra bírni a hazai vendégeket. Több az egyéjszakás foglalás, mint korábban, és a belföldi kereslet egy részét elszívta a török, görög tengerpartok kedvező előfoglalási kínálata. Akik még kivárnak, nincsenek kevesen, őket veszik célba most a hotelek. Nyílik az olló, az olcsó szállások és a magas árkategóriájúak mennek jól.

A mérsékelt balatoni drágulás fő oka, hogy tavaly már jelentős volt az áremelkedés ebben a régióban. 

Idén a Velencei-tó drágult legkevésbé a vízparti régiók közül, itt kicsivel több mint 11 százalékos az áremelkedés a nyárra vonatkozóan, ez átlagosan 1,2 ezer forintos drágulást jelent a fő/éj ár tekintetében.

Visegrad,,Hungary,-,Aerial,Panoramic,Drone,View,Of,The,Beautiful
Visegrád növelte legnagyobb mértékben a nyári vendégforgalmát, de még nem fér fel a toplista élére.
Fotó: Shutterstock

A hotelek átlagára a legmagasabb, egy főnek egy éjszaka itt átlagosan 20,6 ezer forint, a panziókban 11,4 ezer forint, apartmanban 9,1 ezer forint, míg a vendégházakban 8,8 ezer forint.

A nem hotel típusú szálláshelyek a foglalások 74 százalékát teszik ki, e körben az apartman a legkeresettebb 32 százalékkal. 

A hoteleknél közel 22 százalékkal maradnak a 2022-es szint alatt a Szallas.hu foglalásai, míg a nem hotel szektorban 18,5 százalékos a visszaesés.