BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GRAFIKAANDI

Grill-körkép: társaságban szeretnek sütögetni és sörözni a magyarok

Nyáron legalább egy-két alkalommal grillezik a magyarok többsége, akiket leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre. Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik az előkészített húsokat és zöldségeket.

Az országos kutatásban megkérdezett, 16 és 59 év közötti válaszadóknak közel háromnegyede (72 százalék) legalább 1-2 alkalommal grillezik a nyáron, tízből négyen (41 százalék) minimum havonta, míg minden tizedik (13 százalék) hetente sütöget – derült ki a Kert Bisztró kutatásából.

Amíg a 20 év alatti fiatalok negyede (26 százalék) minden héten hódol ennek az élvezetnek, addig az ötven felettiek több mint harmada (39 százalék) egyáltalán nem szokott grillezni.

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre. Ilyenkor elsősorban csirkehúst (70 százalék) és a sertéshúst (52 százalék) sütögetnek, de krumplit, paprikát, patisszont és cukkinit (28 százalék) is előbb tesznek fel a rácsra, mint egy kiadós marhahúst (22 százalék). A köretek közül a sült krumpli és a steakburgonya (50 százalék) messze a legnépszerűbb és a leggyakoribb, ezt követik a grillezett zöldségek (43 százalék), a friss saláta (43 százalék), a kenyerek (30 százalék) és a joghurtos mártások (24 százalék). Grillezéskor az üdítőitaloké (42 százalék) és a limonádéké (41 százalék) a főszerep, különösen a nők körében (47 százalék és 49 százalék). Az alkoholos italok közül a sör (36 százalék) áll a legelőkelőbb helyen, elsősorban a férfiaknak (51 százalék) köszönhetően, míg a röviditalokra (13 százalék), a koktélokra (11 százalék) és a különféle borokra (9 százalék) ritkábban vágyik egy kiadós sütögetésnél a társaság.

A különleges grillfogásokra is van igény

A különlegesebb, faszénen sült fogások közül leginkább a 16 órán kemencében füstölt BBQ marhaszegyet, a pulled pork szendvicset, a joghurtban pácolt tandori csirkét, a grillezett fokhagymás fűszervaja portobello gombát és az egészben grillezett tengeri halat kóstolnák meg a magyar vendégek a felmérés eredményei szerint – emelte ki Antalffy Judit, a Kert Bisztró tulajdonosa. Az étterem a grillterasza megnyitása alkalmából mérte fel a magyar emberek sütögetéssel kapcsolatos szokásait.

grill
Népszerűek a grillételek / Fotó: Kert Bisztró

A kutatásban részt vevők önbevallása alapján a leggyakoribb hiba, amit grillezés közben elkövetnek az, hogy túlsütik az ételt vagy nyílt láng felett megégetik azt. Emellett sokan nem várják meg, hogy megfelelően felforrósodjon a grill, amitől kiszárad a fogás vagy nem sütik meg eléggé az ételeket, és ezért a végeredmény nyers marad. Mindeközben a válaszadók harmada (34 százalék) saját bevallása szerint a grillezés nagymestere, aki semmilyen hibát nem követ el. Sőt, a budapestiek közül tízből négyen (42 százalék) vannak erről a képességükről meggyőződve.

A megkérdezettek háromnegyede (76 százalék azok közül, akik szoktak sütögetni) étellel és itallal együtt legalább három-ötezer forintot elkölt fejenként egy grillezésre. Országszerte a grillező lakosok közel ötöde (18 százalék), míg a fővárosiak negyede öt-tízezer forintot sem sajnál, amikor sütögetésről van szó.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.