BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Földrengés rázta meg a magyarok egyik kedvenc szigetét

Kréta szigetét egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg. A rengés helyi idő szerint este fél nyolckor történt. A földrengésnek nem voltak áldozatai.

Közepes, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg a turisták körében kedvelt Kréta szigetét – jelentette szerdán az athéni földtani intézet.

The Caves Of Matala In Crete Island
földrengés
Földrengés rázta meg Krétát / Fotó: AFP

Egyelőre áldozatokról, illetve károkról nem érkeztek jelentések a helyi idő szerint este fél nyolckor történt földmozgást követően.

Az Európai Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC), amely 5,1-re tette a földmozgás erejét, honlapján arról számolt be, hogy a fészek 10 kilométer mélyen volt Réthimno kikötővárosától 44 kilométerre dél-délnyugatra.

Európának 38 milliárd eurójába kerülnek a pusztító erdőtüzek – és még messze nincs vége

Minden évben több tízmilliárd eurót költenek el az európai országok az erdőtüzek elleni harcra. Repülőgépek, tűzoltóautók és tűzoltók százai küzdenek a lángokkal, de hiába minden pénz és tapasztalat, idén is tombol a tűz a kontinensen. Szakértők szerint sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a megelőzésre, mivel az éghajlatváltozás miatt újabb és újabb tüzek lesznek.

Athén külvárosában ezen a héten több mint 10 ezer hektárnyi területen pusztított a tűz. A lángok miatt a várost körülvevő Attika régióból több ezer embert kellett evakuálni.

Bár Görögországban sikerült eloltani a tüzeket, az egyértelműen látszik, hogy a tűzoltóknak egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a katasztrófák megállítására. Az attikai tüzek ellen több mint 700 tűzoltó küzdött, tucatnyi repülőgéppel, helikopterrel és legalább 200 tűzoltóautóval.

Nem várjuk, hogy a megoldás a semmiből jöjjön. Nagyon fontos munkát kell végezni a megelőzés terén. Úgy gondolom, hogy az első fontos alapokat már lefektettük ebbe az irányba 

– mondta Görögország miniszterelnöke, Kiriakosz Micotakisz.

Idén május eleje és augusztus 13-a között 3543 erdőtűz volt Görögországban. 2023 azonos időszakában csupán 2344, ami jelzi a probléma súlyosságát. A görög kormány pénteken jelentett be egy 4,3 milliárd eurós csomagot, amelyet az éghajlatváltozás mérséklésére, az alkalmazkodásra és az erdők védelmére terveznek fordítani.

@vilaggazdasag A görög város vezeti a leghosszabban alkalmazott vállalati vezérigazgatók listáját #vg #világgazdaság #vilaggazdasag #görögország #szaloniki #cégvezetés #statisztika #vezérigazgató ♬ eredeti hang - vg.hu

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.