BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldi turistaáradattal robbant be a nyár

Tizenegy százalékkal több külföldi érkezett Magyarországra júliusban, a nyári főszezon első teljes hónapjában a belföldi vendégek száma viszont fél százalékkal elmaradt a tavaly júliusitól. Összességében két százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a vendégeké pedig 4,1 százalékkal volt több az egy évvel korábbihoz képest. Az első hét hónap mérlege is pozitív, a KSH csütörtöki gyorsjelentése szerint január és július között a turisztikai szálláshelyek hat százalékkal több bevételt és az előző évit meghaladó belföldi és külföldi vendégéjszaka-számot könyvelhettek el.

A turisztikai szálláshelyeken 2,4 millió vendég 6,6 millió vendégéjszakát töltött el 2024 júliusában, amikor is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a vendégek száma 4,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 2,0 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

Budapest turizmus, turisták. foto: Vémi Zoltán
Sok magyar és külföldi turista számára vonzó Budapestet és a Balaton / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,3 százalékkal mérséklődött, a külföldivendég-éjszakáké viszont 5,4 százalékkal nőtt a jelzett időszakban. A vendégéjszakák 62 százaléka a kereskedelmi szálláshelyekhez kötődött, ahol a forgalom 1,6 százalékkal meghaladta az előző évit. A magán- és egyéb szálláshelyeken 2,7 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Eltérően alakult a belföldi és a külföldi vendégforgalom.

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,3 százalékkal alacsonyabb volt

az előző év azonos havinál.

Az 1,3 millió belföldi vendég közel 3,9 millió vendégéjszakát töltött el a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 842 ezer vendéget és 2,3 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az utóbbiak 60 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 5,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 1,4 százalékkal elmaradt a 2023. júliusitól. 

A belföldivendég-éjszakák száma Szegeden és térségében nőtt a legnagyobb mértékben (11 százalékkal), illetve a Győr-Pannonhalma turisztikai térségben csökkent a leginkább (10 százalékkal) az előző év azonos időszakához képest. 

Érdekesség, hogy Budapesten 9,3 százalékkal több, a Balatonnál 0,4 százalékkal kevesebb volt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

Ugyanekkor a külföldi vendégek száma 11, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió külföldi vendég 2,8 millió vendégéjszakát töltött el, közülük 703 ezer vendéget és 1,8 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Az utóbbiak 69 százaléka szállodákhoz kötődött, ahol a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 9,6 százalékkal nőtt 2023 júliusához mérten. 

A külföldivendég-éjszakák száma a legerőteljesebben Debrecenben és térségében emelkedett (11 százalékkal), leginkább pedig a Budapest környéke turisztikai térségben esett vissza (15 százalékkal) az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

Budapesten 8,6 százalékkal, a Balatonnál 6,3 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Júliusban a turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 134 milliárd forint volt, folyó áron 12 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi-pihenőkártyával folyó áron 3,0 százalékkal többet, 7,5 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok.

2024. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 6,0 százalékkal több, összesen 24,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 1,9 százalékkal, a külföldiek 11 százalékkal több (12,4 millió, illetve 12,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken a KSH közlése szerint.

Turizmus: a hosszabb tanév miatt később indultak nyaralni a magyarok

A vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal nagyobb volt 2024 júniusában az egy évvel korábbinál a turisztikai szálláshelyeken, amelyek bruttó árbevétele 14 százalékkal nőtt a Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorsjelentése szerint. Közölték az első fél év mérlegét is, ami 7,6 százalékos forgalomnövekedéssel rekordot tükröz.

A belföldi turizmus erősödése mellett a külföldi látogatók száma is folyamatos növekedést mutat, ami jól tükrözi Magyarország növekvő vonzerejét. Az országos turisztikai fejlesztések és intenzív promóciós kampányok eredményeként Budapest és a vidéki régiók is egyre több látogatót vonzanak, ami nemcsak a turizmusban, hanem a helyi gazdaságban is pozitív hatásokat eredményez – kommentálta a friss adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye.

Hozzátették, hogy a turizmus stratégiai fontosságú ágazatként Magyarország gazdaságának meghatározó pillére, amely jelentős mértékben hozzájárul a GDP növekedéséhez, több mint 10 százalékát adja, és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A kormány célja, hogy tovább növelje az ágazat teljesítményét, ennek érdekében 15 milliárd forintból indított ágazati programokat, amelyek a vendéglátóhelyek fejlesztésére, színvonalának és versenyképességének növelésére fordíthatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.