BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Balatonnál új szelek fújnak: az őszelő hétvégéjén nagy volt a sürgés

Tömegek látogattak legnagyobb tavunkhoz szombaton és vasárnap. Az utolsónak gondolt, utónyári hétvégi kánikula kihasználása vezérelt sokakat a Balatonhoz. A jó hír az, hogy a mostani esős napok után még lesznek melegebb időszakok, a szolgáltatók nem zártak be a Balatonnál, és az őszre, sőt a télre is készülnek.

Hosszabbodik a balatoni turistaszezon, az elmúlt hétvége erős forgalma is azt mutatta: nem érdemes arra számítani, hogy a nyári szezon augusztus 20-ával elvágólagosan véget ér a magyar tengernél – sőt még a tanévkezdés sem jelent határt. 

A Balaton főszezonja lecseng, de nem ért véget, helyet találni már nem nehéz, de magányra ne számítsunk a strandokon / Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Vasárnap személyes tapasztalat szerint nehéz volt, bár azért nem lehetetlen visszajutni vonattal az esti órákban a déli parti Zamárdiról Budapestre, a helyjegyek elfogytak, a nem helyjegyes járatokon is sokan állva utaztak, és a vonatok 5-15 perceket késtek. A zamárdi szabadstrandon maradt hely leteríteni a törülközőt a partnál, de azért tömegek fürdőztek a nyár végi kánikulában. A part menti büfék közül volt, amelyik már bezárt erre a szezonra, de megmaradt a hagyományos kínálat java a hekktől a lángoson és a palacsintán keresztül a gyrosig, az italkínálat is széles maradt. Nem volt kényelmetlen zsúfoltság, amikor nem lehet asztalt sem találni, de társaságban sem volt hiány. Nem zárt be a fagylaltos, és a gyereknek is mód volt ajándékot venni. 

A nyárutói hétvégéről még nem állnak rendelkezésre forgalmi adatok, de a vasúti és a közúti forgalomból és a strandok képéből világosnak tűnt, hogy tömegek nem tekintették lezártnak a szezont, és igyekeztek egy-két napra kihasználni a meghosszabbodott kánikulát a Balatonnál – mondta a Világgazdaságnak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Most kicsit esik a hőmérséklet, de utána megint melegebb jön, szeptemberben még biztosan lesznek szép nyár végi-ősz eleji napok a Balatonnál  

– tette hozzá. 

A klímaváltozás segít és a szolgáltatások minősége is javul a Balatonnál 

Sokan arra számítanak, hogy a klímaváltozás itt is megnyújtja a nyári szezont. Ha látszik is ilyen trend, természetesen nem kiszámítható, hogy évről évre kinyúlik-e a kánikula. Mindenesetre a Balatonnál igyekeznek biztosra menni, és egyre több és minőségibb szolgáltatást és programot kínálni a főszezonon kívül is, egész évben. 

A meghosszabbodott nyárra pedig jól és rugalmasan reagáltak a szolgáltatók: több mint 1500-an vannak nyitva a térségben, erre tehát a most idelátogatóknak sem lehet panaszuk – büszkélkedett a szakember. Azok zártak be, akik nem tudták megoldani hosszabban a személyzet szezonális alkalmazását: ez teljesen normális, ők azok, akik a csúcsszezonra építik az üzletet – tette hozzá.

Alapvetően elmondható, hogy az utóbbi időszakban a szolgáltatások minőségében általában is nagyon jelentős javulás történt a Balatonnál, sokan fejlesztettek-bővítettek, egyre kevesebb a gyenge minőségű szolgáltatás, és arra számítanak, hogy a magyarok mellett ez a szemmel látható javulás még több külföldit vonz. A külföldi turisták aránya a szálláshelyeken már 30 százalék, és lehet ez akár több is.

A balatoni fesztiválok után is bőven marad program és látnivaló

A fürdőzésnek várhatóan még mindig nem vet véget az időjárás, a víz minősége annak ellenére is kiváló, hogy a szárazság miatt valamelyest apadt a vízszint. Miközben a Balaton és környéke kiépült infrastruktúrájával rengeteg egyéni lehetőséget nyújt az időtöltésre, például a kerékpározás,  a vitorlázás, a gasztronómiai különlegességek kedvelőinek, arra törekednek, hogy minél több színvonalas programot szervezzenek a főszezon után is.  

A nyári fesztiválszezonnak ugyan vége, de még megtartják a Nordvital Everness Indián Nyár fesztivált szeptember 12. és 15. között. 

Nem ürül ki a Balaton: erős szeptemberre számítanak a szolgáltatók

Egyelőre marad a nyárias idő, igaz, záporok előfordulnak, ugyanakkor a szokatlanul meleg szeptembernek köszönhetően sok belföldi utazó tervez tóparti pihenést a következő hetekben. A foglalási adatok szerint jelentős részük készül a Balatonhoz, ahol az aktív és a gasztronómiai programok mellett egyelőre a pancsolás is beleférhet. A turisztikai szakemberek erős hetekre számítanak a magyar tenger környékén.

Fut a „Balaton ősszel is” kampány, ezen a hétvégén lesz a Balatonfondo kerékpárverseny is, amelynek díszvendége Valter Attila, és a következő hetekben sem lesz nehéz tartalmas programokat találni a Balatonnál.

Balatoni közlekedés

A vonatok a Balatonhoz és a Balatontól szeptember 2-tól utószezoni menetrend szerint közlekednek – ebben az időszakban a főszezoninál kevesebb, de a téli menetrendhez képest még jóval több vonat jár a tóhoz Budapestről, és számos – főleg dunántúli – nagyvárosból is közvetlen járatokkal lehet a régióba utazni – tudatta közleményében a MÁV.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.