BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The,Trevi,Fountain,Is,A,Fountain,In,The,Trevi,District

Túlturizmus: Róma belépőt szedne a Trevi-kúthoz

Túl sok a turista Rómában. Emiatt az olasz főváros új intézkedést vezetne be a túlturizmus és tiszteletlenség ellen. A város jegyrendszerrel bírná jobb belátásra látogatókat.

Róma hatóságai a jövőben csak jegy megfizetése ellenében engednék a turistákat a város nevezetes helyszíneire. Elsőként a Trevi-kutat tennék fizetőssé. A szökőkút Olaszország egyik leglátogatottabb látványossága, és a túlturizmus miatt bizony sokan nem is látják a műalkotást. 

The,Trevi,Fountain,Is,A,Fountain,In,The,Trevi,District
A római Trevi-kút. A túlturizmus miatt a városvezetés csak jegy ellenében engedné megtekinteni a szökőkutat.
A római Trevi-kút. A túlturizmus miatt a városvezetés csak jegy ellenében engedné megtekinteni a szökőkutat / Fotó: Shutterstock

Alessandro Onorato, Róma idegenforgalomért felelős városi tanácsosa támogatja a belépő ötletét, úgy képzeli el a rendszert, hogy „a rómaiaknak ingyenes, a turistáknak pedig jelképesen egy euróba kerülne” a látványosság megtekintése.

A zsúfolásig megtelt tereken több probléma is felmerül. A döntéshozók célja nem a pénzszerzés, hanem

  • a tömegek csökkentése,
  • a bűncselekmények megelőzése,
  • az olyan tiszteletlen viselkedés megakadályozása, mint fagylat vagy pizza fogyasztása emlékművön.

A városvezetés azt reméli, hogy az intézkedéssel közelebb kerülhetnek a fenntartható turizmushoz.

Az önkormányzat szóvivője ugyanakkor arról tájékoztatta az Euronews stábját, hogy a javaslat „kezdeti ötlet” szintjén van, amiben „még nincs semmi konkrétum”. 

Ez egy kényes és nehéz kérdés, amivel előbb-utóbb foglalkozni kell. A rekordokat felmutató római turizmust fenntarthatóvá kell tenni a város és a környezet számára egyaránt.

Rómát évente átlagosan 35 millió látogató keresi fel, és ez a szám 2025-ben még magasabb lehet. Jövőre egész évben vallási eseményt tartanak a városban és a Vatikánban, ami várhatóan további több millió turistát vonzhat.

Velencében már belépődíjat szednek a túlturizmus kezelésére

Velence idén 5 eurós belépőjegyet vezetett be a turizmus csúcsidőszakában, nappal érkező látogatóknak. Itt az elgondolás mögött az állt, hogy a látogatásokat a kevésbé forgalmas időszakokra tereljék. A kísérlet vegyes visszhangot váltott ki a hatóságok és a helyiek körében, ugyanakkor valószínűleg megismétlik a 2025-ös főszezonban.

Emelhetik az idegenforgalmi adót

A hét elején szárnyra kapott a hír, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya az idegenforgalmi adó emelését fontolgatja, hogy így kezelje a forgalmas városok, köztük Róma és Firenze túlzsúfoltságát. Ha ez megvalósul, a helyi szálláshelyekre bejelentkező látogatóknak fejenként 25 eurót (9900 forintot) kell majd megfizetniük éjszakánként.

Onorato elmondta, hogy azért választották ezt az eszközt, mert a város jelenleg nem tudja megtiltani a nem szállodai jellegű szálláshelyek létesítését.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.