BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
miniszterelnök jelölt

A matek meg az élet: lehet-e Bokrosból miniszterelnök-jelölt?

2009.11.16., hétfő 05:00

Racionális lenne, éppen ezért nem valósul meg – ez lehet a sorsa a régi-új ötletnek, amely Bokros Lajost nevezné meg közös miniszterelnök-jelöltnek. A múlt héten Retkes Attila, az SZDSZ elnöke javasolta: a szocialisták, a demokrata fórumosok és a liberális párt Bokrost jelöljék közösen kormányfőnek.

Naná, hogy nagy volt a felzúdulás! Az MDF azonnal jelezte: nem közösködik, Bokros az övék. A szocialisták ellenmotivációi is ismertek: ők bejutnak a parlamentbe, miért adnának az amúgy is megcsappanó képviselői helyeikből más pártoknak? Az SZDSZ komolytalannak tartaná, ha önálló jelöltet nevezne meg, ezért hangzott el a Retkes-ötlet. Meg talán azért, mert a darabjaira hullott liberális pártnak csodára lenne szüksége ahhoz, hogy a választások után is parlamenti párt maradjon. Az MDF-nél talán a Bokros név húzóhatásában reménykedhetnek.

Nagy valószínűséggel tehát Bokros nem lesz közös jelölt. Pedig matematikailag mindhárom párt nyerhetne e megoldással. A szavazatok egy közös listával jól hasznosulnának, míg önálló indulással a töredékszavazatok elvesznek. Összességében talán még a szocialistáknak is több képviselői hely jutna, mint önállóan.

Csakhogy: más a matematika és más az élet. Ez utóbbiban több az érzelem, a hatalmi vágy, az emberi gyarlóság, a marakodás. A közös jelölthöz kompromisszum, s néhány alaptétel elfogadása kellene. Na, erre aztán végképp semmi esély.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.