BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kassza

Einstand újratöltve - 100 ezer ember biztos lemondott a jogállamról

Annak a százezer embernek, aki úgy döntött, hogy marad a magánnyugdíjpénztárában, tegnap végleg elpárologhatott minden maradék illúziója azzal kapcsolatban, hogy jogállamban él.
2011.12.16., péntek 05:00

Az Alkotmánybíróságról kiderült, nem kíván határozni arról, valóban elveheti-e az állam az állami tb-kasszába történő befizetései ellenére a magánnyugdíjpénztár-tagtól az állami nyugdíjat. A fideszes elkötelezettségű bírákkal feltuningolt taláros testület ugyanis valamiért nem tartotta elég fontosnak egy nagyobbacska városnyi ember időskori megélhetését és jogait ahhoz, hogy még az év vége előtt érdemben foglalkozzék a kérdéssel. Inkább addig halogatta, amíg ejthette.

Szolgálati időt tehát a hatályos jogszabályok értelmében december elsejétől ezek az „ellenállók” már nem szerezhetnek, fizetni azonban továbbra is kell nekik az állami kaszszába. És bár egy évvel ezelőtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még azzal hitegette őket, hogy jövő évtől a 10 százalékos a munkavállalói járulékot már a magánkasszájukba utalhatják, tegnapra kiderült, ez is tódítás volt: jövőre is einstandolni kívánja az állam a munkavállalói járulékot. Csakhogy ha ezért a 10 százalékért cserébe nem jár semmi, akkor ez nem más, mint egy különadó, amivel a kormány a neki nem tetsző döntéseket hozó embereket bünteti.

A döntésnek azonban ezen túlmutató következményei is lehetnek. Most úgy kalkulálnak, hogy 48 milliárd forintot vonnak be így a pénztártagok majdani nyugdíjából a költségvetésbe, könnyen lehet azonban, hogy a büdzsé tátongó lyukainak befoltozására ezt jóval meghaladó, akár 200 milliárd forintnál is több mehet. Jövőre ugyanis a magánkasszák bevétel nélkül maradnak, ami előbb-utóbb a csődjükhöz vezet. Ha pedig egyetlen ilyen intézmény sem marad talpon, az összes tag kénytelen visszavinni a megtakarítását az állami rendszerbe. Állami nyugdíj persze a viszszavitt pénz ellenére sem jár majd nekik, legalábbis a jelenlegi szabályozás szerint. Ez pedig nem lenne más, mint burkolt vagyonelkobzás.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.