BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A globális láncok a pandémia és a háború szorításában

A pandémia és a háború hatását elemzi az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank friss Átalakulási Tanulmánya.
2022.12.29., csütörtök 11:00
Fotó: Shutterstock/Somchai Som

A pandémia és a háború a mai napig erős hatást gyakorol az ellátási láncok működésére. Ezt a hatást elemzi az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) friss, november 22-én Transition Report 2022–23 (Átalakulási Tanulmány 2022–23) címmel megjelent tanulmánya (elérhető a https://2022.tr-ebrd.com honlapon). 

Az elemzők 15 EBRD által támogatott országban, több mint 800 vállalat helyzetét vizsgálták meg, és a következő megállapításokra jutottak:

  • a legnagyobb nehézséget az elakadó szállítások, a késve vagy meg sem érkező részegységek, alkatrészek okozták és okozzák jelenleg is;
  • a cégek a problémákat kétféle módszerrel próbálták kezelni, egyrészt új beszállítókat kerestek, másrészt növelték a készleteiket;
  • a készletezés hatékonyságának növeléséhez digitalizáltak;
  • a szankciók miatti újabb beszállítási gondok tovább növelték a termelési bizonytalanságokat.
Businessman,Manager,Using,Tablet,To,Plan,,Check,,Control,Of,Logistic
Fotó: Somchai Som / Shutterstock

Az ellátási láncbeli problémák nagymértékben érintették a V4-országokat, mivel gazdaságuk erőteljesen függ ezektől a globális kapcsolatoktól. Említsük meg, hogy szakmai elemzésekben elsősorban az értéklánc fogalmát szokás használni, mivel ez fejezi ki, hogy a teljes értékteremtés folyamata hogyan oszlik meg az egyes országok között. Az ellátási lánc inkább technikai fogalom, a beszerzési-termelési-értékesítési rendszer megszervezését mutatja. Az EBRD-elemzés elsősorban az utóbbit vizsgálta: azt, hogy milyen megszakadások keletkeztek ebben a korábban olajozottan működő rendszerben. A V4-ek esetén a gond különösen megnőtt, mivel a globális láncok tevékenysége jelentős arányt képvisel a gazdaságukban. 2020-ban a legnagyobb aránnyal, 37 százalékkal Magyarország vezet, ami 2007-hez képest 15,6 százalékos növekedés. Második helyen, 36 százalékos értékkel Szlovákia következik, esetében a növekedés 12,5 százalék. A cseh érték 32 százalék, ami 14,3 százaléknyi növekedés 2007-hez viszonyítva. A lengyel érték alacsonyabb, 25 százalék, viszont a növekedése magas, 31,6 százalék. A román adat csak 19 százalék. 

Az EBRD-tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy minden vizsgált ország esetén növekedés tapasztalható, ami azt érzékelteti, hogy nő a globális láncoktól való függőségük. 

Ez pedig olyan külső váratlan események esetén, mint például a pandémia és a háború, nehezen kezelhető, bizonytalan helyzetbe hozza ezeket az országokat.

Lényeges kérdés az is, hogy az egyes országok milyen módon vesznek részt a globális láncok kutatás-fejlesztési, gyártási, értékesítési rendszereiben. Ebben az esetben más értékláncfogalomra kell gondolnunk. A tanulmány arra mutat rá, hogy míg a fejlett országokban a globális láncok nagy hozzáadott értéket előállító tevékenységei zajlanak, addig ez a régiónkra nem jellemző. 

Meg kell említeni azonban azt is, hogy a helyi értékteremtés nagysága és a gyártott termékek komplexitása, bonyolultsága eltérő fogalom. 

Az adott helyszínen előállított termék ugyanis lehet nagyon bonyolult – ilyen például egy magasabb kategóriás személyautó –, ám ha a bonyolultsága, azaz a tudástartalma nem helyben keletkezik, hanem „importként” kerül a termékbe, akkor végső soron helyben csak az alacsony hozzáadott érték előállításával járó összeszerelés történik. Magyarország esetén éppen ez a helyzet. Az itt gyártott termékek komplexitása magas, viszont a nagy hozzáadott értéket képviselő kutatás-fejlesztési, szervezési és menedzsmenttudás nem helyben keletkezik, hanem importból származik. Ezt bizonyítja az is, hogy az egy  foglalkoztatott által előállított bruttó hozzáadott érték a járműgyártásban csupán az osztrák érték 47,4 százaléka volt 2020-ban. (Forrás: Eurostat)

Fontos kérdés a tevékenységek színessége, diverzifikáltsága is, amin azt értjük, hogy hányféle termék gyártása zajlik egy gazdaságban, és a termékek hányféle exportpiacra kerülnek.

A diverzifikáltabb termékösszetétel kisebb kiszolgáltatottságot, sérülékenységet biztosít. Az EBRD kiszámít egy diverzifikációs indexet, de ennek értékét csak országcsoportokra adja meg. Azt találja, hogy a magas egy főre jutó GDP-jű országok esetén sokkal nagyobb a diverzifikáltság, mint az alacsonyabb egy főre jutó GDP-jűeknél, és az utóbbi országcsoport esetén a pandémia és a háború óta az index még csökkent is. 

A láncok működése tetemes hasznot hoz az anyavállalatnak, hiszen általában a munkaigényes tevékenységeket az alacsonyabb bérű országokba helyezve jókora költségelőnyre tesznek szert. Azonban ezt az előnyt csökkentik a növekvő szállítási és készletezési költségek, ezért egyre több cég veszi fontolóra ellátási lánca rövidítését, az alapanyag- és részegységgyártás közelebb hozását az összeszerelő helyekhez. Más elemzések azonban arra figyelmeztetnek, hogy további problémák is jelentkezhetnek. Ilyenek lehetnek az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatti sztrájkok, illetve a nem motiváló szervezeti kultúra és vezetés miatti munkavállaló-elvándorlás. Egy kilenc EU-s országban kb. 16 ezer munkavállalóra kiterjedő felmérésben a McKinsey szaktanácsadó cég például azt találta, hogy a megkérdezettek átlagosan 33 százaléka tervezi, hogy a következő három-hat hónapban felmond. A legnagyobb arányt, 50 százalékot Lengyelországban, a legkisebbet, 26 százalékot Ausztriában mérték. Magyarország nem szerepelt a mintában.

Problémát okozhatnak a globális láncoknak az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek is, amelyek miatt egyes telephelyeiket elhagyni kényszerülhetnek a cégek.

Az EBRD-tanulmány szerint a tapasztalt problémák a közeljövőben nem szűnnek meg. A cégek menedzsmentjét és szervezeti rendszerét kell ezért ellenállóbbá tenni, ennek a módszerei között találjuk a jobb környezetelemző és előrejelző tevékenységet, valamint a folyamatok digitalizálását azért, hogy a környezeti jeleket minél gyorsabban lehessen észlelni és értékelni. Továbbá, annak ellenére, hogy a cégek költségei növekednek, az értékes munkaerő megfizetésén és megbecsülésén nem szabad spórolni, hiszen felkészült és motivált munkavállalók nélkül nem lehet a gyorsan változó és bizonytalan helyzeteket jól kezelni. De megnő az ellátási menedzsment területén – beleértve a klímaproblémákat is – magas szintű ismerettel rendelkező szakemberek iránti igény is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.