BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Csaba expedíciója: nagyon hiányzik a hír, hogy a magyar hegymászó leért-e a világ kilencedik legmagasabb csúcsáról

Varga Csaba vasárnap délben feljutott a 8126 méteres Nanga Parbatra és megkezdte az ereszkedését. Húsz órája nem érkezett friss információ róla. Megijedni azért nem kell.

Körülbelül 20 órája nem érkezett hír Varga Csaba hegymászóról. A magyar sportember vasárnap itteni idő szerint 12 óra körül ért fel a Nanga Parbatra, amiről a nyilvánosság pár perccel 14 óra után értesülhetett. 

Varga Csaba, hegymászó
Húsz órája nem érkezett hír Varga Csaba hegymászóról, de megijedni nem kell. (Fotó: Facebook / Hazajáró)

Akkor a hegymászó hivatalos kommunikációs partnere, a Hazajáró Facebook-oldala arról számolt be, hogy Varga Csaba a csúcsot elhagyta a világ kilencedik legmagasabb, 8126 méteren lévő pontját és a 6750 méteren fekvő 3-as tábor felé ereszkedik.

Azóta eltelt 20 óra, de új információ nem érkezett.

Ez persze hiányzik az expedíció iránt érdeklődők széles táborának – különösen némiképp traumatizálva Suhajda Szilárd tragédiája miatt –, ugyanakkor nem kell megijedni. A magashegyi mászásoknál is az a jó hír, ha nincs hír. Varga Csabának a világ túloldaláról, a pakisztáni hegyek körül kellene pontos információt eljuttatnia a stábjához arról, hogy hol tartózkodik. Ez nem könnyű, pláne, hogy a nagyváradi építész-hegymászó mögött különösen extrém fizikau és mentális terhelés áll. A 3-as táborból vasárnap 19.30 körül indította meg a csúcsmászását és 16 órával később érkezett fel a Nanga Parbatra 

pótlólagos oxigén és teherhordó segítsége nélkül.

A tartósan oxigénhiányos környezet olyan mértékű kihívás, különösen 7500 méteres magasság fölött, hogy az a kívülállók számára nehezen elmagyarázható és érthető. Ezért is hatalmas siker, hogy Varga Csaba leküzdötte a halálzónát. Ez volt a hatodik 8000-es hegycsúcsa, ezzel ő a jelenlegi legeredményesebb magyar hegymászó. 

Ugyanakkor a 41 éves sportoló akkor lesz viszonylagos biztonságban, ha már elérte legalább a 2-es tábort, ami 6050 méteren van. Könnyen lehet, hogy erre órákkal ezelőtt sor került, csak a kimerültség következtében elaludt és nem jelentkezett be.

Varga Csabának sikerült: felért a világ kilencedik legmagasabb csúcsára – a magyar hegymászó már lefelé tart

A magyar hegymászó leküzdötte a halálzónát, és már a 3-as tábor felé ereszkedik. Teljes biztonságban akkor lesz, amikor eléri a 4200 méteren lévő alaptábort.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.