BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életveszélyes lakások

Hollandiában évente 800-an halnak meg tüdőrákban az újonnan épített ingatlanok által kibocsátott radióaktív anyag miatt. A holland építőipar a radonkoncentráció további növekedésének megakadályozását célzó új irányelvek kidolgozását tervezi - írja az euro.hu.

1970 óta 50 százalékkal nőtt az újonnan épített ingatlanokban kibocsátott radon mennyisége. A természetben előforduló radon bizonyos építőanyagokban is fellelhető, így például a Hollandiában igen népszerű úgynevezett kavicsos betonban.

Az építőipar képviselői tárgyalásokat folytatnak Peter van Geel-lel, a környezetvédelmi minisztérium államtitkárával annak érdekében, hogy meggátolják a radonkoncentráció további fokozódását. Az államtitkár készen áll kötelező rendeletek kibocsátására is, amennyiben az építőipari cégek nem hajlandóak önkorlátozásra, nem szorítják vissza a veszélyes anyagok használatát.

A radon rákkeltő, ám belélegzése nem okoz közvetlen károsodást, a gáz igen gyorsan távozik is a légutakból. A gond akkor kezdődik, amikor a radon finom porral, betonszemcsékkel kerül a szervezetbe, és a szemcsék megragadnak a tüdőben.

A Holland Egészségügyi Tanács becslése szerint évente 800-an halnak meg radon által okozott tüdőrák miatt Hollandiában. Ezzel a dohányzással szervezetbe kerülő nikotin után a radon a második legveszélyesebb rákkeltő anyag.

Peter van Geel szerint az új lakásokban élő hollandoknak nem kell pánikba esniük, ám igen fontos, hogy részletes tájékoztatást kapjanak. Az államtitkár ezért nemrégiben jelentést tett közzé a radon, a magasfeszültségű vezetékek és a mobilhálózat-állomások kockázatairól.

Az egészségügyi tanács kutatásai szerint bizonyos összefüggés figyelhető meg a magasfeszültségű villamos-vezetékek közelsége és a gyermekek körében tapasztalható leukémiás megbetegedések száma között. Van Geel szerint minimalizálni kell ezeknek a vezetékeknek a gyermekekre gyakorolt hatását.

A magasfeszültségű vezetékek körül kialakult mágneses térhez hasonlóan a mobiltelefon-szolgáltató állomások körzetében kialakuló radioaktív mező is káros hatású, ám ennek mértéke Hollandiában jóval alatta marad a nemzetközi egyezményekben előírtaknak. Az államtitkár mindemellett lényegesnek tartja, hogy kutatásokat végezzenek a mobilállomások radioaktív mezőinek hosszú távú hatásait illetően.(euro.hu)



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.