BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

35 milliárd forint a Ráckevei-Duna-ág tisztítására

Európai Uniós forrásból 35 milliárd forintos beruházás keretében javulhat a vízminőség a Ráckevei-Duna-ágban - jelentette be Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken egy ráckevei sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta: az 57 kilométer hosszú Duna-ágban egyebek közt a lassú vízfolyás és a nagy környezeti terhelés miatt az elmúlt évtizedekben romlott a víz minősége. Ezért egy jövőre induló, és 2013-ig tartó program keretében a megbomlott ökológiai egyensúlyt helyreállítják. Ez egy évek alatt kidolgozott társadalmi, gazdasági fejlesztési stratégia része, amelynek nyomán új életminőség alakulhat ki a 22 települést és 4 fővárosi kerületet érintő térségben - tette hozzá.

A terv szerint a vízminőség javítására a dél-pesti szennyvíztelep tisztított szennyvizét a nagy Duna-ágba vezetik, eddig ugyanis ez az évi 5 ezer köbméternyi mennyiség a kis Duna-ágba folyt, szennyezve ezzel a folyószakaszt. A feladatok közé tartozik a hosszú időn át leülepedett, 8 millió köbméternyi iszap eltávolítása, ehhez a part 30 pontján zagytereket alakítanak majd ki. Ugyancsak elengedhetetlen a part menti települések szennyvízelvezetésének, tisztításának megoldása és a tassi zsilip rendbe hozatala - fejtette ki a miniszter.

A program fokozatos megvalósításának eredményeként a Ráckevei-Duna-ágban ismét lehet majd fürödni, megélénkülhet a hajóforgalom, a turizmus, és a főváros egy minőségi üdülőövezettel gazdagodhat. Mindez együtt meghozhatja a térségnek a gazdasági fellendülést - hívta fel rá a figyelmet a miniszter.

Szabó Imre bejelentette, hogy miniszteri megbízatása miatt a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöki posztjáról lemond, a funkciót ezentúl Varjú László szocialista parlamenti képviselő látja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.