BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bálna olyan állat, mint a többi, miért ne lehetne vadászni? - Izland érvei

„A bálnák ugyanolyan állatok, mint a többi, nem szorulnak különleges kezelésre” – egy izlandi hivatalnok így vette védelembe az ország bálnavadászait. A bálnavédők nyugati hozzáállását „a legcukibbak túlélésének nevezte”.

Japánnal és Norvégiával egyetemben Izland is támadja az 1986-os bálnavadászati moratóriumot, és saját magának jelöli ki éves bálnakvótáját. Szerintük sok ország túlságosan érzelgősen áll a kérdéshez.

1989 és 2003 között Izland is betiltotta a bálnavadászatot; jelenleg évi 40 „Minke” bálna ejtését engedi. Elmondásuk szerint ezzel nem ártanak a bálnapopulációnak.

„Semmi értelme a bálnákat máshogy kezelni, mint a többi állatot” – mondta a Reutersnek a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (International Whaling Commission) izlandi biztosa a testület éves ülésén, Chilében. „Izland nem ért egyet a legcukibbak túlélésének elvével. Mi a fenntartható felhasználás mellett vagyunk. Az állatok fenntartható felhasználása pedig egy világméretű alapelv.”

A találkozóval párhuzamosan egy tüntető a házigazda szálloda ajtajához láncolta magát, „Soha többet bálnavadászat. Japán, Izland, Norvégia – bálnagyilkosok!” felirattal. A rendőrség rövid időn belül eltessékelte.

A bálnavadászat-ellenes országok – mint Ausztrália, Új-Zéland, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és számos latin-amerikai ország – kikeltek Japán hozzáállása ellen, aki évente 1000 bálnás vadászati kvótát tart fenn, „tudományos kutatásra”.

„Ha valaki kultúrájából fakadóan nem eszik bálnahúst, azt mondom rendben. Nem azt mondom, hogy mindenki ezt egyen, de a világ sok részén ez a mindennapi étkezésnek része” – mondta az izlandi biztos. „Bizonyos országok szeretik a bálnákat máshogyan kezelni, mondván, egyenlőbbek a többieknél” - vélekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.