BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszerhamisítás: Még nem dermesztő a kép, de már vannak fenyegető előjelek

Magyarország ugyan még messze nem tartozik azon államok közé, amelyek népiesen szólva térdig járnak a hamis gyógyszerekben, ám vannak már fenyegető előjelek.

Ma már nem ritka, hogy piacokon, diszkókban vagy fitneszklubokban árusítanak hamis szereket. Többnyire teljesítményfokozókkal, hormonkészítményekkel, fogyasztószerekkel, étrendkiegészítőkkel csapják be a gyanútlan vevőket, de előfordult az is, hogy nem eredeti fájdalomcsillapítóval vagy inzulinnal házaltak.

Évente 10-20 millió forintnyi hamis szert foglalnak le és semmisítenek meg a pénzügyőrök. Kiugró volt a 2005-ös év, amikor csaknem 120 millió forint értékű hamisított gyógyszerre bukkantak. Ma még csak a teljes forgalom 1-2 százalékára teszik az illegálisan forgalmazott, gyanús eredetű medicinák arányát. Más országokban sokkal dermesztőbb a kép, Oroszországban 30, Mexikóban 40. Nigériában pedig 80 százalékra teszik ezt a hányadot.

Annak érdekében, hogy nem romolhasson nálunk a helyzet, pénteken megállapodást kötött a vám- és pénzügyőrség, valamint az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.