A borfogyasztás jellemzően társadalmi esemény, a megkérdezettek 43,2 százaléka barátokkal, 28,4 százaléka családdal, 25,5 százaléka partnerével, házastársával, 2,2 százaléka munkatársakkal vagy ügyfelekkel érkezett. Egyedül mindössze 5,2 százalékuk keresett fel valamilyen pincét. A baráti társaságok létszáma átlagosan 7,2 fő volt, a családok általában négyesben érkeztek.
A megkérdezett vendégek nagy része, 68,6 százaléka előzetesen értesült a Nyitott Pince Napok akcióról, és kifejezetten ezért utazott a helyszínre. További 17,3 százalék már a környéken tartózkodva értesült az akcióról. Alacsony, 12,9 százalék azok aránya, akik csak a pincébe betérve értesültek a lehetőségekről.
Az MT Zrt. megkérte a vendégeket, hogy különböző szempontok szerint értékeljék tapasztalataikat. Az eredmények szerint a hét különböző szempont mindegyike szerint négyesnél jobbnak ítélték meg tapasztalataikat, hat szempont szerint pedig 4,6-nál is jobbnak. A legjobb átlagos minősítést a pincék megjelenése kapta (4,94), amelyet az akció szabályainak betartása (4,89) a kiszolgálás minősége (4,86) és a tájékoztatás (4,82) követett. A borválaszték 4,78-as, a pincék megközelíthetősége 4,67-es értékelést kapott. Az ételválasztékról (a vendéglátóhelyek jellegéből adódóan) a megkérdezettek 43,5 százaléka nem tudott véleményt alkotni, és ez a jellemző kapta a leggyengébb, 4,17-es osztályzatot. Érdemes lenne tehát erre az aspektusra a korábbinál nagyobb figyelmet fordítania a pincéknek, hiszen a jó borok mellé jó ételek is kívánkoznak.
Hasonló, kedvezményes akciót a válaszadó pincék fele tervez 2008-ban. Az akcióhoz csatlakozott több mint 120 pincészet idén is három napon keresztül, 2008. május 10. és 12. között, a pünkösdi hosszú hétvégén várta a borkedvelőket kedvezményes, illetve ingyenes borkóstolóval. Az akció célja az volt, hogy mind többen ismerjék meg Magyarország gyönyörű borvidékeit, változatos borkínálatát és egyre nagyobb borkedvelői kör alakuljon ki.
Az akció keretében a csatlakozó pincék vállalták, hogy a háromnapos rendezvény ideje alatt legalább két napon 9 és 19 óra között nyitva tartanak; a gazda, vagy borhoz értő személyzet fogadja a vendégeket, akik megtekinthetik a borospincét, illetve megismerkedhetnek a borkészítés rejtelmeivel; továbbá a vendégek háromféle bort ingyen, vagy kedvezményes áron kóstolhatnak meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.