BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedés jöhet az építőiparban - Gyorselemzés

Az autópályaépítésekben bízhatnak az építőipari vállalatok, a májusi csökkenés után az év hátralévő részében valószínűleg már növekedés lesz az ágazatban.

Az előző hónapban már enyhe növekedés volt az építőiparban, most azonban ismét jelentős visszaesés volt az ágazatban. Ebben szerepe volt az erős bázishatásnak is: tavaly júniustól kezdve volt óriási csökkenés a volumenben. Emiatt a következő hónapokban már nagy eséllyel növekedés lesz a statisztikában, azonban így is a négy évvel ezelőtti szinten van az ágazat kibocsátása.

Az építőipari termelés volumene 2008 májusában kiigazítatlan adatok alapján 7,8 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 6,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 1 százalékkal volt kisebb az előző havinál, az előző három hónapban pedig már számottevő havi bővülés mutatkozott. Az év első öt hónapjában a termelés 12,1 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól.

A termelés májusi visszaesése mindkét építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének volumene 8,5 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 6,9 százalékkal csökkent 2007 májusához mérten. Az építőipari termelés első öt havi 12,1 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 11,3 százalékkal, az egyéb építményeké 13,1 százalékkal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése májusban 2,9 százalékkal meghaladta az előző havit, ezzel szemben az egyéb építményeké 5,4 százalékkal elmaradt az áprilisitól.

A következő időszakban főként az autópálya-építések begyorsítása miatt lehet növekedés, korábban éppen ezek zuhanása okozta az ágazat válságát. A lakáskereslet továbbra sem nevezhető élénknek, így az ilyen célú építések nagyjából a korábbi két évhez hasonlóan alakulhatnak. Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 36 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.