BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul jártak a magán-nyugdíjpénztári tagsággal - Mi lesz velük?

A kormánynak lehetővé kellene tenni, hogy azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akiknek a második pillér kevesebb járadékot biztosít, mint az állami tb arányos része, visszaléphessenek az utóbbi rendszerbe – vélik egyes szakemberek.

Mások szerint ugyanakkor mindenkinek vállalnia kell a korábbi döntése következményét. Az 1998 eleje óta működő magyar szisztéma szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok automatikusan elveszítik társadalombiztosítási nyugdíjuk negyedét, hiszen a fizetett járulékuk egy része a pénztárakhoz kerül.

A gondot az okozza, hogy sok tízezer tag esetében a pénztáraktól származó kifizetés alacsonyabb, mint amennyi a tb-től kapott nyugdíj negyede lenne. Vagyis azok, akik vállalták a tagságot, rosszabbul járnak, mint az ellátásukat teljes egészében az állami pillértől kapó idősek. A kérdés azért vált időszerűvé ismét, mert egyelőre úgy tűnik: a pénztárak az idén sem kecsegtetik szárnyaló hozamokkal a tagokat, sőt.

A felügyeleti adatok szerint – mint arról lapunk a múlt héten beszámolt – az idén tizedik éve működő pénztárak fennállásuk legalacsonyabb teljesítményét érték el 2008 első negyedévében. Vagyonuk több mint 80 milliárd forinttal csökkent, a befektetések egyenlege pedig mínusz 158 milliárd forinthoz közelít. Ez nyilván kihatással lesz a hozamok alakulására is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.