BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: elkerülhetetlen a kiigazítási program

Az eddig elért szerkezeti átalakítások többségével elégedett a miniszterelnök, aki szerint nincs a jóléti kiadásokban megtakarítható 1000 milliárd forint. A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában Gyurcsány Ferenc elkerülhetetlennek nevezte a két éve kezdődött kiigazítási programot, amelyet már a két évvel korábban ugyanitt tartott beszédében is sürgetett.

A reálbérek gyorsabban kezdtek emelkedni a GDP-nél 2001-ben, ez letérítette Magyarországot az egyensúlyi növekedési pályáról, miközben az export elkezdett csökkenni, azzal egy időben a bérek éppen ellenkező tendenciát mutattak. Súlyos gondnak nevezte azt is, hogy évek óta nem sikerül javítani a gyenge foglalkoztatottságon, még a korábbi, 4 százalékos a gazdasági növekedés idején sem.

A két évvel ezelőtti helyzetben a legfontosabb a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérés volt, és ehhez mostanra elérhető közelségbe kerültünk. A két héten belül a parlament elé terjesztendő költségvetésben a korábban kitűzött 3,2 százalékos hiány fog szerepelni – ígérte a kormányfő. Továbbra sem tett le arról, hogy létrejöjjön egy közpénzügyi csomag, még akkor is, ha nem sikerül mögé kétharmados parlamenti többséget biztosítani; ezt nevezte az ősz legfontosabb feladatának.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.