BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lesz-e itt valaha adóreform?

Csökkenteni kell az élőmunkára rakódó adókat és járulékokat - ebben nem volt vita a politikai és vállalati vezetők között. A pénteki fórumon arról azonban már megoszlottak a vélemények, hogy ennek a forrását miből lehet előteremteni, ha egyáltalán van erre mód.

Az állami kiadások jelenlegi mértéke mellett nem lehet tisztességes adóreformot megvalósítani. Szükség van a forráselvonás, és ezzel párhuzamosan a költségvetési kiadások csökkentésére – szögezte le a harmadik Politikai és Vállalati Vezetői Fórumon Oszkó Péter, a Deloitte vezérigazgatója.

A 2008. és 2013. közötti jövőkép felvázolására törekvő, gazdasági kamarák által szervezett rendezvényen többek között a közigazgatás megújításáról, a munka világáról, valamint az oktatás átalakításáról esett szó. Az adóreformról szóló rész bevezetésében Oszkó Péter úgy vélekedett: a feketegazdaság visszaszorításának elsődleges eszköze az igazságosabb, egyenletesebb adóterhelés, az adók csökkentése kell, hogy legyen, a szankcionálás szigorítása csak ezután következhet. Az adócsökkentés révén gyorsulhat a gazdasági növekedés és bővülhet a foglalkoztatás – tette hozzá. Járulékcsökkentés segítségével arra kell motiválni a munkáltatókat, hogy a jövedelmek egésze után fizették meg a közterheket, és szükség van a kiskapuként használható mentességek és egyéb átalány jellegű kedvezmények megszüntetésére is.

A különadó kivezetése javítja a kormány hitelességét, ám nem halogatható tovább a helyi iparűzési adó (hipa) megszüntetése sem – vélekedett a szakember. Érdemi forrásszűkítésre a hipa és az önkormányzati finanszírozás terén 2009-ben még nincs lehetőség, ám a következő években sor kerülhet az adónem átalakítására, kiváltására – vélekedett ugyanerről egy kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter. Veres János az adóreformmal kapcsolatosan úgy vélekedett: az utóbbi két-három év nagy értéke, hogy Magyarországon a tervek szerint halad az államháztartási hiány csökkentése. Az utóbbi hetekben, hónapokban napvilágot látott adómódosítási javaslatok legfőbb hibája az, hogy több száz, egyes esetekben akár ezer milliárd forinttal rontanák a büdzsé egyenlegét. A pénzügyminiszter a pénteki rendezvényen is a közpénzügyi szabályozás elfogadását szorgalmazta, és hangsúlyozta: az utóbbi években kedvező folyamatok indultak meg az adóbázis szélesítése, a jövedelmek fehéredése terén. Úgy vélekedett azonban, hogy az élőmunkateher csökkentése önmagában nem bővíti a foglalkoztatást, ehhez új piacokat kellene szerezni, ami a jelenlegi világgazdasági helyzetben nehéz feladat elé állítja a magyar vállalkozásokat. Ahhoz, hogy mozgásteret lehessen teremteni az adók csökkentésére, meg kell állapodni az állam szerepéről – tolmácsolta a Szabad Demokraták Szövetségének véleményét Kóka János.

A frakcióvezető leszögezte: Magyarországon a magas élőmunkateher és a magas állami kiadások mögött részben a túlméretes szociális szféra húzódik meg. – Nekünk meggyőződésünk, hogy igenis szükség van a kiadások csökkentésére, valamint arra, hogy a költségvetési tartalékokat a kormány a deficit és az adók csökkentésére fordítsa – tette hozzá. Az SZDSZ javaslata az, hogy előre meg kellene határozni, mennyivel nőhet a költségvetés kiadási oldala. A cél az, hogy a kiadások maximum a következő évi infláció felével bővülhessenek – vélik a liberálisok. A jelenlegi magyar adószisztéma a polgárok államtól való függését erősíti. Magyarországon évek óta nem történik érdemi változás az adók és járulékok területén, így a fő kérdés az, hogy van-e olyan politikai erő, amely képes meg is valósítani a szükséges reformokat – vélekedett a fórumon Tállai András.

A Fidesz szakpolitikusa is a járulékteher mérséklése mellett emelt szót, a társasági adó tervezett emelése helyett azonban meggyőződése szerint éppen a munkahelyteremtés és a beruházások támogatására lenne szükség. Fontos az is, hogy a személyi jövedelemadózás a munkavállalást és a megtakarításokat ösztönözze – tette hozzá. Herényi Károly a Magyar Demokrata Fórum képviseletében úgy fogalmazott: az adóreformnak a gazdasági szereplők és az adófizetők helyzetén kellene javítani, ezt azonban azok a pártok nem képesek felvállalni, amelyek választási sikere az állami emlőkön élő százezreken múlik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.