BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra indulhat a bércsata

Közgazdasági értelemben országos átlagban körülbelül 7 százalékos béremelkedés nevezhető fenntarthatónak 2009-re. Ennyi lehet ugyanis a várható infláció és termelékenységnövekedés összege.

A következő hetekben megkezdődő jövő évi bértárgyalások előjelei arra utalnak, hogy az idén sem lesz könnyebb eljutni a megállapodásig.

Több helyütt (így az orvosok körében, a BKV-nál és a Budapest Airportnál) máris sztrájkfenyegetések borzolják a kedélyeket. Országos szinten egyelőre azonban a munkaadói és a munkavállalói oldal is óvatos, nem bocsátkozik konkrét számok említésébe. Nyugat-Európához képest az egyik legnagyobb bérlemaradással jellemezhető szakma az orvosoké, itt a kamara 30 százalékos emelést kér.

Egy német tanulmányból az is kiderült, hogy a tavalyi csökkenés dacára az elmúlt nyolc év átlagában az EU-tagállamok között az átlagos reálbérek növekedési ütemében az ötödik helyen álltunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.