BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világbanki régiós projektek: a kkv-k is sikerrel pályázhatnak

A nyugat-balkáni régió üzleti lehetőségeiről, a világbanki projektekben való részvételről szervezett ma üzleti szemináriumot az ITD Hungary. A rendezvényen a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Beruházási Bank (EIB) szakértői ismertették régiós tevékenységüket, a jelenleg futó projekteket és a magyar cégek részvételi lehetőségeit.

A Világbank által finanszírozott beszerzések révén a résztvevő vállalatok évi mintegy 40 ezer exportszerződéshez jutnak, egyenként a néhány ezer dolláros konzultánsi tevékenységtől a több milliós értékű infrastrukturális beruházásokig. Ám a magyar vállalatok részvétele ezekben még nem számottevő, bár igaz, egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a világbanki projektek és üzleti lehetőségek iránt.

Az ITD Hungary ezen szeretne változtatni, többek között a mostanihoz hasonló rendezvényekkel – mondta Kerekes György, az ITD e területért is felelős vezetője. A gyakorlati megközelítést erősítve a Világbank beszerzési eljárását bemutató szemináriumok szervezése mellett az ITD tájékoztatást ad a Világbank beszerzési politikájáról, az éppen aktuális projektekről, a bekapcsolódási lehetőségekről illetve az ügynökség honlapján elérhetőek a tenderfelhívások is.

A magyar cégek 2000-2007 között 92 projektben összesen több mint 63 millió USA dollár értékben vettek részt. „Ez önmagában szép szám ugyan, de még mindig él a hiedelem, hogy a Világbank által kínált üzleti lehetőségeket csak nagyvállalatok tudják kihasználni. Ez nem így van. A nagy projekteket gyakran kisebb csomagokra bontják, egészen kis értékű, néhány tízezer dolláros szerződésekre is várnak jelentkezőket. Így tehát a kis- és középvállalkozások, de akár az egyéni tanácsadók előtt is nyitva a lehetőség“ – hangsúlyozta Kerekes.

Téves az a feltételezés is, hogy a Világbank által előírt beszerzési eljárás túl bonyolult, hiszen a hazai és az EU közbeszerzési eljárásoktól a Világbanké sem tér el jelentősen, így ez sem gördíthet akadályt a jelentkező magyar cégek elé. Egy-egy projekt lebonyolítása azonban valóban akár évekig is eltarthat így érdemes minél hamarabb, a projekt tervezési szakaszában megkezdeni az ismerkedést a lehetőségekkel, hogy a megjelenő konkrét ajánlattételi- és tenderfelhívásokra szakmailag helytálló anyagot tudjanak az érdeklődő cégek benyújtani.

Hasznos honlapok

A Világbank honlapján (www.worldbank.com) is lehet információkat találni a lehetőségekről. Emellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az Európai Beruházási Bank is kínál üzleti lehetőségeket, amelyekről a szervezetek honlapján a http://www.ebrd.com/ illetve a http://www.eib.org/ címeken tájékozódhatnak a magyar cégek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.