BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális veszélyt jelentenek a kalózok!

Hajóstársaságok azt fontolgatják, hogy a jövőben elkerülik az Adeni-öböl térségét, és inkább a Jóreménység-fok megkerülésével továbbítják az árut Európa és Ázsia között – állítja egy brit kutatóintézet.

A Chatham House szerint az adott útvonal veszélyeztetettsége miatt erősen megnövekedtek a működési költségek, a biztosítási díjak önmagukban tízszeresükre emelkedtek az idén. Ehhez hozzávéve a személyzet veszélyeztetettségét egyre vonzóbbá válik az Afrika dél szegletének megkerülésével járó alternatív útvonal.




A magas üzemanyag-árak és az időveszteség miatti költségtöbblet azonban együtt olyan hátrányt jelentene, ami visszavetné a világkereskedelmet – írja a brit intézet. A jelenséget különösen veszélyessé teszi, hogy a kalózok egyre bonyolultabb taktikákhoz folyamodnak, globális helymeghatározó műszereket és műholdas telefonokat használnak, emellett páncéltörő és hordozható légvédelmi fegyvereket is visznek magukkal. Az idén eddig kifizetett teljes összeg 18 és 20 millió dollár között van.

Az első kilenc hónapban mintegy 30 sikeres támadást hajtottak végre. Esetenként 500 ezer és 2 millió dollár közötti összeget kaptak, a most hatalmukban lévő ukrán hajóért pedig nem kevesebb, mint 20 millió dollárt követelnek. A térségben francia és amerikai katonai bázisok is vannak, hathatós – megelőzésre és elrettentésre alkalmas – fellépésre ennek ellenére nem került sor.

Az amerikai flotta azt állítja, hogy május óta megakadályozott 12 támadást, a helyi parancsnokok emellett fokozott védekezést ajánlnak az adott útvonalat igénybe vevő hajóstársaságoknak. A német hadügyminiszter közölte, hogy az EU-tagállamok három fregattot küldenek a térségbe, és Oroszország is hasonló lépésre szánta el magát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.