BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veres: biztos, hogy alacsonyabb lesz a növekedés

Újra kell számolni a 2009-es makrogazdasági paramétereket, és az ebből fakadó változásokat át kell vezetni a költségvetésbe. Az biztos, hogy a növekedés jóval alacsonyabb lesz a korábban tervezett 3 százaléknál. Egy ponton azonban nem módosulhat a büdzsé tervezete, ez pedig az államháztartási deficit mértéke: a kormány ragaszkodik a 3,2 százalékos hiányhoz jövőre – erősítette meg Veres János pénzügyminiszter a Hungarian Business Leaders Forum, az ICEG és a Figyelő által szervezett pénzügyi csúcstalálkozón péntek délelőtt.

A tárcavezető közölte: az 50 ezer eurós betéti garanciáról szóló EU-s megállapodás után a térség valamennyi országa, köztük hazánk is teljes garanciát vállalt a betétekre. Ez szokatlan lépés a kormányok részéről, ám a jelenlegi helyzet megköveteli ezeket az intézkedéseket – fogalmazott Veres János, aki péntek délutánra megbeszélésre invitálta az országgyűlési pártok vezetőit.

A fő téma pénteken a betétek biztonságának szavatolása lesz, amelyet a pénzügyminiszter nemzeti jelentőségű ügynek nevezett. A betétek biztonsága a Fidesz számára is igen fontos kérdés, ezért a párt természetesen részt vesz a délutáni egyeztetésen – közölte a fórumon Varga Mihály. A Fidesz alelnöke ugyanakkor hozzátette: nem szabad szem elől téveszteni, hogy a magyar gazdaság nehézségeit nem csak a világméretű válság okozza, hiszen hazánk évek óta magas hiánnyal, alacsony növekedéssel és magas pénzromlási ütemmel küszködik. A jelen helyzet kezelésén túl tehát komoly, hosszabb távú feladatok várnak a magyar gazdaságpolitikára – tette hozzá. Az utóbbi hetekben a kapitalista gazdaság alapja, a bizalom roggyant meg – vélekedett a csúcstalálkozón Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Akárcsak Veres János, ő is a hiánycélok betartását nevezte a legjelentősebb célkitűzésnek, hozzátette ugyanakkor, hogy a stabilizáción kívül fontos feladat a versenyképesség növelése. Utóbbira azonban csak akkora erőforrásokat szabad szánni, amelyek nem sodorják veszélybe a stabilizációt.



Arra kell számítani, hogy a közeljövőben drágábbak és nehezebb elérhetők lesznek a források, romlanak tehát a vállalkozások gazdálkodásának körülményei. Éppen ezért a magyar kormány 800 milliárd forintos kkv-csomagot indított el, ezen kívül pedig a kormány segíteni kívánja a magyar exportőröket is. Van 2000-2500 olyan nagy magyar vállalkozás, amelynek az export-árbevétele meghaladja a 30 millió forintot, ugyanakkor jól jöhet számára az állam segítsége a külpiacok megtartásában vagy bővítésében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.