BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ajándék a chipses zacskóban, ólomfesték a kisautón - Szigorodnak a játékok biztonsági szabályai

Lényegesen szigorítja az unió a gyerekjátékok biztonságára vonatkozó szabályait. Tilos ezentúl potenciálisan rákkeltő, vagy allergén anyagokat használniuk a gyártóknak. Az importot is jobban ellenőrzik.

Elfogadta az Európai Parlament a gyerekjátékok biztonságára vonatkozó uniós szabályok lényeges szigorításáról szóló bizottsági javaslatot. Ezzel az unióban forgalomban lévő játékoknak világviszonylatban a legszigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, különösen a vegyi anyagok felhasználása tekintetében - írja a Reggel.hu.

„Gyermekeink egészsége és biztonsága igen becses érték, amely a lehető leghatékonyabb védelmet érdemli” – mondta a szabályokkal kapcsolatban Günther Verheugen iparpolitikai biztos.

 Csínján a vegyi anyagokkal

Az újonnan elfogadott szabályok értelmében ezentúl tilos a játékok hozzáférhető részében (amelyek közvetlenül érintkeznek a gyermek bőrével) a potenciálisan rákkeltő, vagy meddőséget okozó vegyi anyagok használata. Egyes összetevők, mint a nikkel esetében a megengedett felső határértékeket csökkentették, a különösen mérgező nehézfémek, például a higany vagy az ólom pedig nem használhatók ezután. Régebben számos játék, kisautó festékének volt magas az ólomtartalma. Több kutatás bebizonyította, ha a gyerek nagy mértékben van kitéve ennek az anyagnak, az alacsonyabb IQ-szintet, lassabb fizikai fejlődést, szélsőséges esetben akár halált okozhat. Szintén tilos az erősen allergén illatanyagok használata a játékokban, illetve amennyiben azok csak a fogyasztók egy szűk csoportjánál okozhatnak allergiás tüneteket, használatukat fel kell tüntetni a csomagoláson.

Tavaly tetőzött a játékbotrány

A tavalyi év hangos volt a játékbotrányoktól. A Barbie-ról elhíresült Mattel például világszerte mintegy 21 millió Kínában gyártott babát és játékot hívott vissza a piacról, mivel azok károsíthatják a gyermekek egészségét. Magyarországon két terméket érintett a visszahívás, egy fém kisautót, valamint a Polly Pocket babákat. Egyes játékokat a magas ólomtartalmú festék miatt vontak ki a forgalomból, másokat pedig azért, mert apró mágnesek estek le róluk, amelyeket könnyen lenyelhettek a gyerekek.

Persze idén is bukkantak elő veszélyes termékek a magyar piacon. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén ötvennél több egészségre káros, balesetveszélyes terméket vont ki a forgalomból, köztük ételnek látszó gyertyákat, radírokat, trükkös öngyújtókat, fulladást okozó babákat.

Nem lehet játék az étel

A játékok apró részei beszippantásának, és a gyerek fulladásának veszélyét elhárító szabályokat is megerősítették. Külön kitértek a tapadókorongokkal, illetve mágneses részekkel ellátott eszközök kockázatára. A fulladásveszély elhárítása érdekében az élelmiszerekkel kevert játékokat (például a müzlis vagy chipses zacskókba rejtett ajándékokat) olyan csomagolásban kell forgalomba hozni, amely a hozzájuk kapcsolt ételtől teljesen elválasztja őket. A játékot tartalmazó élelmiszerek dobozára a következő figyelmeztető feliratot kell elhelyezni: „Játékot tartalmaz: felnőtt felügyelete ajánlott!” Az új szabályozás az olyan játékokat betiltja, amelyekhez úgy kapcsolódik az élelmiszer, hogy annak elfogyasztása nélkül nem lehet a játékhoz hozzáférni (ilyenek például egyes nyalókák).

Szigorúan ellenőrzött import

A játékgyártók és -importőrök kötelezettségeit jelentősen szigorították. A gyártónak biztonsági értékelést kell készítenie a termékeiről, és az eddiginél részletesebb műszaki tájékoztatóval kell szolgálnia – beleértve a felhasznált vegyi anyagokra vonatkozó információkat – a piacfelügyeleti hatóságoknak. Az importőröknek ellenőrizniük kell, hogy a gyártó helyesen végezte el a játék megfelelősség vizsgálatát, és szükség esetén saját maguknak kell véletlenszerű próbákat végezniük. A tagállamok piacfelügyeleti hatóságai a veszélyesnek ítélt játékokat azonnal megsemmisíthetik.

Persze idén is bukkantak elő veszélyes termékek a magyar piacon. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén ötvennél több egészségre káros, balesetveszélyes terméket vont ki a forgalomból, köztük ételnek látszó gyertyákat, radírokat, trükkös öngyújtókat, fulladást okozó babákat.

Az uniós játékpiac megoszlása Játék kategória Részesedés (%)

Bébijátékok 19,6

Társasjáték/Puzzle 14,5

Babák 12,5

Kisautók 9,4

Szabadidő, sport 10,6

Építőjátékok 7,2

Festős, rajzolós játékok 5,8

Plüssfigurák 5,7

Akciófigurák 4,7

Készségfejlesztő játékok 1,7

Minden egyéb 8,3

Forrás: Európai Játékgyártók Szövetsége, 2006 -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.