BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Általában mi fizetjük az ötletek árát, nem lelkesedünk" - Nem kérnek a németek élénkítést

Az óriási összegű gazdaságélénkítő csomagok, illetve az azokkal járó fiskális kockázatok körüli vita határozta meg az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfői és az uniós tárcavezetők tegnapi találkozóját.

Az alapvető – leglátványosabban a német–francia szembenállásban megtestesülő – ellentétet továbbra sem sikerült feloldani, így kérdéses, mi valósul meg az Európai Bizottság múlt héten beharangozott 200 milliárd eurós élénkítő programjának a tagállamokra jutó 170 milliárdos részéből.

Nem tudunk minden európai ötletért lelkesedni, különösen, mivel a végén általában mi fizetjük az ár nagy részét – fogalmazott Peer Steinbrück német pénzügyminiszter, és Angela Merkel kancellár is több ízben világossá tette: nem kér egy nagyszabású, összehangolt uniós élénkítő csomagból.

Steinbrück emlékeztetett arra, hogy kormánya eddig összesen 31 milliárd eurónyi gazdaságösztönző intézkedéseket jelentett be, ez a német GDP 1,25 százalékára rúg, és ily módon meghaladja a Brüsszel által megjelölt 1,2 százalékos célszámot. Arra azonban nem hajlandók, hogy újabb és újabb felajánlásokkal "licitáljanak", mert ez később nehezen helyrehozható fiskális problémákat okozna.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.