BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Papír helyett fém kétszázas: több milliárdot spórolunk

Még a most elképzelhető legkorábbi euróbe-vezetés esetén is milliárdos megtakarítást jelent a papír kétszázas fémre váltása – állítja a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya.

A monetáris tanács még júniusban döntött arról, 2009 első felében folyamatosan lecseréli a kétszázforintost. A Magyar Pénzverő Zrt. egy ütemben gyárt le legalább hat évig elég mennyiséget, több mint 70 millió darabot. Ezzel ki lehet használni a gyártási volumenből adódó költségelőnyt is, ugyanakkor a bankjegy olyan mértékben használódik el, hogy tavaly már 50 százalékos volt a selejtezési arány. Az érmék élettartama átlagosan 10-15-ször hosszabb, mint a bankjegyeké, amelyek két-három évet bírnak ki.

Az érmeverés költsége hasonló a bankjegynyomásához, ráadásul a bevonáskor a fém újraértékesíthető az alapanyag akkori értékének 70-80 százaléka körüli áron. Emiatt két éven belül meg is térül az átállás, ezt követően pedig évente 800 millió forinttal gyarapodik a pénzcseréből származó megtakarítás. 2013-as euróbevezetéssel számolva durván 3 milliárd forintot tud spórolni az állam.

További részletek

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.