BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU engedné a génmódosított kukoricát - A magyarok ellene vannak

Az Európai Bizottság javasolja a génmódosított kukoricafajták termesztésének engedélyezését, ezt erősítette meg a testület szóvivője csütörtökön. Az uniós "kormány" szokásos heti ülésén, szerdán döntött erről.

A döntést az uniós élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) azon véleményére alapozták, amely szerint a szóban forgó termékek nem jelentenek veszélyt sem a környezetre, sem az egészségre, mondta a szóvivő.

A javaslatot a tagországok képviselőiből álló szakbizottságoknak is jóvá kell hagyniuk, és az unió miniszteri tanácsa elé kerül szavazásra.

Nemzetközi környezetvédelmi szervezetek már tiltakoztak a döntés ellen, emlékeztetve arra, hogy az ilyen termékek környezetre tett hatása még mindig nem ismert pontosan.

Közleményében a Greenpeace utalt arra is, hogy alig egy hónappal ezelőtt a környezetvédelmi miniszterek a génmódosítással kapcsolatos szabályozás jelentős szigorítását sürgették, és szükségesnek láttak további - és nem csupán az uniós élelmiszer-hatóság álláspontjára támaszkodó - hatásvizsgálatokat is.

A Greenpeace szerint az Európai Bizottság feloldaná a génmódosított termékekre vonatkozó magyar, francia és görög termesztési tilalmat is. A magyar tilalom megtartásának kérdése napirendre kerül a környezetvédelmi miniszterek márciusi ülésén.

Az EU-tagországok roppant megosztottak a génmódosított termékek forgalmazásának és termesztésének kérdésében, jelentős azok tábora, amelyek mereven elutasítják. Magyarország is ezek közé tartozik, mint ahogy - a környezetvédelmi szervezet adatai szerint - a magyar lakosság több mint 70 százaléka is ellenzi a génmódosított növények mezőgazdasági célú alkalmazását.

A bizottság - amelyre az unión kívülről, mások mellett a génmódosítás technikájával már gyakorta élő Egyesült Államokból is jelentős nyomás helyeződik az engedélyezés érdekében - eddigi állásfoglalásai szerint lehetővé tenné a biztonságosnak minősített növények uniós termesztését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.