BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Schröder újabb állást vállalt el

A korábbi német szövetségi kancellár, Gerhard Schröder elvállalta azt a felkérést, hogy legyen egy brit-orosz vegyes vállalat, a TNK-BP felügyelőbizottságának tagja.

A testületben a volt politikusnak a mérleg nyelve módjára kellene állás foglalnia olyan kérdésekben, amelyek megítélésében egyébként patthelyzet alakulna ki. Schröder korábban igazgatótanácsi elnökségi posztot vállalt a Balti-tenger alatti gázvezetéket építő és majdan működtető – nagyobbrészt német és orosz tulajdonban lévő – Nord Stream AG-nél.

A Handelsblatt értesülései szerint a TNK-BP felügyelőbizottságában Schröder mellett még két külső, független tag lesz, az egyik az orosz vállalkozói szövetség elnöke, Alekszander Sohin, a másik James Leng, a Rio Tinto vállalattól. A volt német kormányfő számára óriási próbatételt fog jelenteni az új pozíció. A szénhidrogéniparban tevékenykedő TNK-BP néhány hónapja az ellehetetlenülés határára jutott, a cég irányítását megosztó, belső ellentétek miatt.

Az oroszok azzal vádolták a korábbi brit cégvezetőt, hogy a saját anyavállalatába szivattyúzza át a jövedelmek aránytalanul nagy hányadát, és kegyenceivel tölti be a vezető posztokat. Az ellentétek kiéleződése után a BP azt rótta fel az oroszoknak, hogy gengszterek módjára viselkednek a cég vezetésében. A vállalatot még 2003-ban, Vlagyimir Putyin korábbi orosz elnök – káprázatos külsőségek közepette lebonyolított – londoni látogatása után hozták létre, és amolyan mintacégnek szánták, amely a British Petroleum technológiájára és az orosz szénhidrogén-vagyonra alapozva hoz látványos üzleti sikert.

A TNK-BP egyúttal Oroszországnak a globális gazdaságba való sikeres integrálódását is hivatva lett volna demonstrálni. Utóbb azonban nemcsak a cég vezetésében vált pokollá a légkör, hanem a vegyes vállalat sikeres működtetésének politikai hátterét adó brit-orosz viszony is fagyossá vált. Schröder ilyen helyzetben vállalt valamiféle révkapitányi szerepet, azzal a céllal, hogy egyensúlyban tartsa a felek érdekeit, miután a korábban, a BP által adott elnök távozott.

A volt német kormányfő – a hivatalának feladása után – keresett személlyé vált üzleti körökben, mert közismertek a vezető politikusokhoz fűződő jó kapcsolatai. A jelenlegi orosz miniszterelnökhöz állítólag személyes barátság fűzi, amit amerikai politikai körökben egyáltalán nem néztek jó szemmel. Washingtonban egy időben Schrödert az „oroszok bérencének” kiáltották ki, aki a politikától visszavonulva nem átallotta, hogy Putyin bérlistájára kerüljön.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.