BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami garancia a brit bankoknak

Akár 600 milliárd fontot, vagyis a brit GDP 40 százalékát is elérheti a Londonban tegnap meghirdetett garanciaprogram értéke a toxikus banki adósságokra.

Az Alistair Darling pénzügyminiszter által bejelentett terv szerint a pénzintézetek március 31-ig jelentkezhetnek a legalább öt évig tartó programban való részvételre. Ennek keretében a bankoknak le kell nyelniük a kétes aktíváikon felhalmazódott "kezdeti veszteséget", a további értékvesztés 90 százalékát azonban a kormány állja helyettük.

Egyelőre két pénzintézet részvétele biztos: az összesen már 37 milliárd fonttal kisegített Royal Bank of Scotlandé (RBS) és a Lloydsé. A kormányzati pénzek nyomán 70 százalékban állami tulajdonúvá vált RBS 325 milliárd fontnyi aktívát kíván bevinni a garanciaprogramba, a 43 százalékban állami tulajdonú Lloyds pedig 200 milliárdnyit.

A garancia az RBS-nek a Reuters szerint 9,75-13 milliárd, a Lloydsnak 6-8 milliárd fontba kerülne. A pénzintézetek a díjat valószínűleg részvények formájában fizetik majd ki, vagyis tovább nőhet az állami tulajdon aránya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.