BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁSZ: tovább fokozódik a szigor

A korábbi gyakorlatot folytatja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2009-es ellenőrzések során, ám az idén – a gazdaság helyzetére tekintettel - fokozottan kérik számon az államháztartás jogszabályoknak megfelelő működését.

Idén különösen fontos lesz az uniós források igénybevételének vagy az útépítésekkel kapcsolatos állami feladatoknak a vizsgálata, de az ÁSZ olyan, a társadalom számára fontos területeken is végez ellenőrzéseket, mint a kórházi tevékenységek kiszervezése vagy a sürgősségi betegellátások átalakítása - fogalmazott kedden délután, a szervezet év eleji sajtótájékoztatóján Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke.

 Az ÁSZ – soron kívül – figyelmet kíván fordítani az állami hitelfelvételekre is, ám ezen a területen a számvevőknek csak utólagos ellenőrzési joga van. A számvevőszék 2009-es tevékenysége 53 jelentésben ölt testet az év folyamán, az ellenőrzések száma ugyanakkor 69 lesz. Kiemelkedő feladat a költségvetés végrehajtásának ellenőrzése, ez az ÁSZ kapacitásának 35 százalékát köti le, de fontos kötelezettség a helyi önkormányzatok gazdálkodási rendszerének a vizsgálata is, ez az éves kapacitás 22 százalékát veszi igénybe.

A Költségvetési Tanács megalakulásával az ÁSZ az idén nem tervezi egy, a következő évre kitekintő makrogazdasági tanulmány közzétételét 2009. őszén, mivel ez már az új szervezet feladata lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.